Personalägt företag nu största telekombolag

Det personalägda kinesiska företaget Huawei har växt om Nokia och Ericsson och blivit det största telekombolagen på nätsidan. 85 000 av de totalt 180 000 anställda globalt är delägare i bolaget. Den störste ägaren, grundaren Ren Zhengfei, har 1,42% av aktierna. Bolaget är inte heller börsnoterat och kan därmed se mer långsiktigt på saker och ting.

Företaget anställer helst folk utan erfarenhet och har arbetsrotation på de högsta posterna. De har dessutom en filosofi som innebär att de i praktiken har överanställningar, de lägger helt inte ut nåt på underleverantörer utan utvecklar, tillverkar och säljer att själva. Företaget allt från ett eget ”universitet” för de anställda och högteknologiska forskningslokaler, till personalbostäder, restauranger och gym

Huawei är ett företag som på de flesta punkter avviker från andra storföretag i världen där det sparas på arbetare och anställda men där direktörerna får enorma löner och löneökningar. Det är uppenbart att företagets organisation tillsammans med låga löner i Kina gett konkurrensfördelar.

På mobiltelefonsidan är Huawei ännu inte störst. Huawei räknar dock med att sälja mer än Samsung och Apple om två år. Ericsson gör som bekant inte längre några telefoner.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements