Friad för gängrelaterat mord i Svalebo

I tingsrätten dömdes Alexander Milevski Aronsson för mord på sin vän Henrik Johansson till fängelse i 5 år för grovt vållande till annans död. Domen byggde i stort sett på ett vittnes redogörelse för händelserna på 1 maj i en lägenhet i Svalebo (Kungslaudgård). Han var åtalad för dråp alternativt synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död, alternativt grovt vållande till annans död.

Domen överklagades till hovrätten som nu friat den dömde helt. I hovrätten dömdes han enbart till ett kortare straff för ett narkotikabrott. Flera av de personer som förknippas med Henrik Johanssons död och festen där han dog har kopplingar till Red & White Crew (Hells Angels) men mordet hade i sig inget med gängtillhörighet, knarkaffärer eller nåt annat gängrelaterat att göra. Det var ett klassiskt fyllemord om än med skjutvapen istället för kniv.

Anledningen till att Alexander Milevski Aronsson helt frias i Hovrätten för Västra Sverige är att vittnesmålet som domen i tingsrätten bygger på underkänns av hovrätten. Därmed går det inte att fastslå vem som höll i skjutvapnet när skottet som dödade Henrik Johansson avlossades.

Denna friande dom kan jämföras med domen för dubbelmordet på Vår Krog & Bar vid Vårväderstorget där det inte heller kan avgöras vem som sköt de dödande skotten. I det senare fallet dömde Hovrätten till hårda straff för samtliga närvarande och i detta fall får samtliga närvarande inget straff alls.

Denna skillnad förfaller mig helt orimlig även om straffvärdet för de två morden på Vårväderstorget är mycket högre än straffvärdet för mordet i Svalebo. Det är inte svårt att tänka sig att fördomar (läs rasism) inverkat på åtalen och domarna då flertalet dömda för dubbelmordet är svarta medan nästan alla inblandade i mordet i Svalebo har svenska namn och är vita unga män.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements