Polischef fick 10 års fängelse för narkotikabrott

Jari Aarnio har varit chef för narkotikapolisen i Helsingfors. I höstas dömdes han till 3 års fängelse för grovt missbruk av tjänsteställning, grovt bedrägeri och grovt tagande av muta. Korruption med andra ord. Det handlade om en härva kring bolaget Trevoc som sålde spaningsutrustning till Helsingforspolisen.

Aarnio var via en bulvan delägare i företaget Trevoc som sålde övervakningsutrustning till polisen samtidigt som han i egenskap av chef för narkotikaroten i Helsingfors var ansvarig för inköp. Mutan består i att personer ansvariga för Trevocs verksamhet lät Aarnio få en ägarposition i företaget. I samband med denna dom förlorade han även sitt arbete som polis.

Nu har den förre polischefen dömts igen. Denna gång för grovt narkotikabrott och 17 andra brott. 10 års fängelse blev straffet. Total ska polischefen därmed sitta 13 år i fängelse. Bevisen mot honom var bland annat lyxkonsumtion och 65 000 euro nergrävda i en blomsterrabatt. Han hade konsumerat för omkring en halv miljon euro utöver sin polislön. Pengarna ska ha kommit från cannabissmuggling från Nederländerna i vilken Aarnio hade en ledande roll samtidigt som han också var chef för narkotikapolisen:

Enligt tingsrätten är det nu bevisat att Aarnio är den så kallade Bölemannen som hade en nyckelroll när en liga som smugglade in 791 kilo hasch i tunnor från Holland år 2011 och 2012.

Aarnio höll enligt tingsrätten via ett tiotal mobiltelefoner kontakt med de övriga smugglarna. Mycket av rättegången kretsade kring om man kunde knyta Aarnio till de här mobiltelefonerna, men enligt tingsrätten står det utom all tvivel att Bölemannen är identisk med Aarnio.

Tingsrätten anser också att Aarnios rikliga användning av kontanter bevisar hans skuld. Aarnio själv har påstått att han fått närmare en halv miljon euro av en sedermera död affärsman på en parkeringsplats, och att någon skulle ha grävt ner tiotusentals euro i en plasthink i hans trädgård för att sätta dit honom. Tingsrätten köpte inte de här förklaringarna.

Aarnos agerande under rättegången var också uppseendeväckande. Bland annat hotade han ett vittne med hjälp av medlemmar av det kriminella nätverket United Brotherhood. Hotelserna bestod i att vittnet falskeligen skulle anklagas för incest eller dödas. Aarnio försökte också sätta dit en oskyldig person för brott han själv begått.

Ytterligare fyra personer, Keijo Vilhunen, Seija Kortekallio-Lampi, Mari Romano och Mikael Runeberg, dömdes till långa fängelsestraff för grova narkotikabrott. Också Mikael Runeberg är polis och har arbetat vid Helsingforspolisen. Han dömdes till tre år och sex månaders fängelse samt till att förlora sin tjänst. I likhet med Aarnio dömdes han också för grova tjänstebrott.

Utöver detta dömdes ytterligare ett antal personer till mindre straff för inblandning i narkotikahärvan.

Det har i sammanhanget konstaterats att rutinerna och internkontrollen inom Helsingforspolisen haft stora brister, något som nu håller på att åtgärdas.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements