GP:s falskhet och lögner om skjutningar

GP har listat alla skjutningar från 2013 till 2016. Sen pekar de ut de ”farligaste” områdena på grund av detta. De kallar det för en analys och använder det för att kritisera polisen. Det hela är kvalificerat nonsens och GP:s sätt att skriva tar ingen som helst hänsyn till att de flesta skjutningarna inträffade 2013 och att antalet skjutningar därefter minskat stadigt. Det GP sysslar med är verklighetsförfalskning och att oroa folk i onödan. Deras skriverier skapar fler problem än de löser. Att ge folk en falsk bild av verkligheten underlättar verkligen inte konstruktiva lösningar. (I papperstidningen är korrekta siffror dock redovisade)

Skjutningar 2013-2015

2013, 56
2014, 52
2015, 31
2016, 39

Dödade i skjutningar och annat gängrelaterat våld 2013-2015

2013, 8
2014, 4
2015, 12
2016, 7

Observera att alla skjutningar dock inte är gängrelaterade. Antalet dödade inkluderar också bombdåd och knivdåd som är gängrelaterade.

De platser som GP pekar ut som farliga är i själv verket inte ett dugg farliga för allmänheten. De flesta av dem har haft noll skjutningar i år. Farligast för allmänheten är inte de platser i förorterna där gängkriminella gör upp utan de platser där flest rån och våldsbrott sker, dvs områdena kring Nordstan, Avenyn och Järntorget.

I Bergsjön som är näst värst på listan förekommer det numera i stort sett inga skjutningar så GP:s så kallade analys ger en totalt falsk bild. I Biskopsgården har antalet skjutningar minskat sen 2013 och det har minskat eller upphört i stort sett överallt. Förutom i Frölunda och Tynnered där det varit en ökning under 2016.

Till stor del beror minskningen av antalet skjutningar beror på göteborgspolisens vettiga arbetssätt där förebyggande arbete, förtroendeskapande åtgärder och bra utredningar av inträffade mord dominerar. Hårda tag och överdimensionerade polisinsatser undviks. På så sätt har bilbränder och upploppi stort sett kunnat undvikas i Göteborg. Antalet skjutningar och andra gängrelaterade våldsdåd har minskat.

Två försök till upplopp har förekommit, i Bergsjön och Hammarkullen. Vid bägge två handlade det om kriminella som försökte motverka polisinsatser mot narkotikalangning. Genom att de kriminella inte fick nåt stöd av lokalbefolkningen tog upploppen slut redan när de startade. Genom att polisen agerade återhållsamt kunde de kriminella inte få stöd av andra utan istället var det polisen som fick stöd av lokalbefolkningen. De kriminella isolerades. Vid ett tillfälle, i Biskopsgården på midsommarafton, blev det ett mer regelrätt upplopp som varade en stund, men även där var kärnan några gängkriminella. Polisen var även då avvaktande och det hela tog slut snart. I efterhand har ett par personer dömts för upploppet.

Polisens arbete är inte framgångsrikt bara på grund av dem själva. Det krävs också sociala åtgärder för att gängbrottslighet ska kunna bekämpas. Det krävs insatser från föreningar, skolor och fritidsgårdar vilket vi sett exempel på i alla berörda stadsdelar under de perioder som det varit som värst med skjutningar, men kanske främst i Hammarkullen.

Förutom dessa sociala och polisiära insatser har utvecklingen gynnats av sjunkande arbetslöshet och god ekonomisk utveckling i Göteborgs-området. De problem som främst försvårar bekämpning av gängbrottsligheten är bostadsbrist och segregation. Bostadsbristen gör det svårt för familjer att flytta när de eller någon i familjen hotas av kriminella gäng och det gör det lättare för kriminella gäng att rekrytera socialt utsatta personer. Dessutom skar bostadsbristen trångboddhet vilket gör att många ungdomar föredrar att tillbringa fritiden på gatorna istället för hemma. De blir då lättare att rekrytera för gäng. Det måste helt enkelt byggas fler billiga hyresrätter. Det krävs troligen att de statliga räntebidragen till byggande av hyreslägenheter återinförs för att det ska vara möjligt.

Segregationen underblåses av skolsystemet med privatskolor för de utan problem och med bättre resurser på olika medan andra går kvar i den allmänna skolan. Religiösa skolor underblåser olikheter och fördomar. Det krävs en avprivatisering av skolan och ett förbud mot religiösa skolor.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 1. GP pratar om farligast när det gäller skjutningar så att du jämför ” Farligast för allmänheten är inte de platser i förorterna där gängkriminella gör upp utan de platser där flest rån och våldsbrott sker, dvs områdena kring Nordstan, Avenyn och Järntorget.” alltså något helt annat.

  Du följer upp med:”I Bergsjön som är näst värst på listan förekommer det numera i stort sett inga skjutningar så GP:s så kallade analys ger en totalt falsk bild.”
  Ytterliggare ett tyckande utan källa?

  Ajja tycker det vara lika genomarbetat som GP så ni är väl värda varandra imho.

  • Nej. Statistisk från Brå och Polisen visar att de flesta rån och våldsamheter i Göteborg begås kring Nordstan, på Avenyn och runt Järntorget. Detta eftersom de flesta våldsdåd har samband med alkoholkonsumtion och flest rån begås där det är flest människor. För en som studerar dessa saker så är det välkända fakta som knappast kräver källangivelse. Jag har skrivit en lång rad andra inlägg där fakta om detta tas upp. Du kan gärna läsa dem.

   Skjutningarna i förorterna är riktade mot andra gängmedlemmar och ibland deras anhöriga. Risken för andra är minimal. Rån och våldsamheter i de centrala delarna av staden är riktade mot vanligt folk. Det senare är med andra ord farligare för vanligt folk.

   Vad gäller Bergsjön så tog konflikten där slut 2014 när nästan alla inblandade greps. Så väldigt får skjutningar efter det.. I Backa är det heller inga skjutningar . De som var drivande i konflikterna där är döda. Det är lätt kontrollerbar uppgift. PÅ min blogg eller på flashback.

   http://blog.zaramis.se/2014/10/27/lugnare-i-bergsjon-mycket-pa-grund-av-polisen/
   http://blog.zaramis.se/?s=Bergsj%C3%B6n

   http://blog.zaramis.se/2014/10/27/lugnare-i-backa-det-beror-inte-pa-polisen/
   http://blog.zaramis.se/?s=Backa

   De flesta skjutningar i år har varit i Tynnered och Frölunda varav följer att det inte kan ha ägt rum speciellt många på andra håll och de flesta av de skjutningar som redovisas där i Gp har ägt rum i år.

   http://blog.zaramis.se/?s=Tynnered

   Att påstå att Godvädersgatan är farligast är ju dessutom löjligt. Skjutningarna där har ju främst varit mot lägenheter. Att bo i en lägenhet där är farligt. Hammarkulletorget är inte bara en plats utan ett stort bostadskomplex, så skjutningarna har inte ens ägt rum i närheten av varandra. Osv.

   • En gång till då.
    GP pratar såvitt jag kan läsa endast om skjutningar.
    Såklart gör dom det för att vinkla det så det passar dom men du bemöter saker dom inte sagt något om så det är din vinkling.

    ”Risken för andra är minimal.”
    Jo för risken att oskyldiga blir drabbade har ju aldrig hänt vid uppgörelser….

    Tycker däremot att det är bra att du ifrågasätter GP fakta men tycker som sagt du vinklar på bra med vilket bara eldar på polariseringen som vi behöver bli av med imho.

    • GP ger en falsk bild av verkligheten. Det gör de genom att enbart ta med skjutningar och då inte en i texten nämna att antalet minskat kraftigt sen 2013 och att antalet var lika många per år under åren 2006-2009. Det är just det som jag kritiserar. Genom att inte beskriva verkligheten korrekt skrämerr de upp folk helt i onödan.

     Den farligaste uppgörelsen för allmänheten ägde rum 2001. På Näsets badplats. Ingen oskyldig åskådare har dock någonsin dödats av misstag vid en skjutning. På Vår Krog & Bar skadades däremot många. Att Petrovic, en oskyldig, dödades där tror jag beror på att han kände igen en av skyttarna, vilket jag tror var Onur Corap. Även koranläraren Omar som dödades genom att han togs för nån annan är en oskyldig som dödats. Vid två bombdåd har också oskyldiga dödats, två barn, vid bombdådet i Torslanda och en granatattack mot en lägenhet i Biskopsgården. Några fler fall känner jag inte till. Ingen skjutning har alltså orsakat något dödsfall bland oskyldiga av misstag (skott som träffat nån annan än det eller de tänkta offren) och bara en har orsakat skador på flera oskyldiga av misstag. Det är inte speciellt uppseendeväckande eftersom vi pratar om hundratals. Tar vi med även bombdåd så har två oskyldiga dödats för att de var släkt med gangsters. Det farligaste bombdådet för allmänheten ägde dock rum på Storgatan i centrala Göteborg för omkring 10 år sen.

     Är skottlossningarna och skjutningarna ett problem. Ja det är ett problem. Ett stort problem för de som bor i olika förorter och ett problem för samhället i stort. Jag anser att polisen och andra gör ett bra arbete i Göteborg för att hantera frågan. Men det mesta som görs är kortsiktigt. Det långsiktiga arbetet är svagare.

 2. Hej Anders, tack för välskriven text. jag skulle dock önska en direkt källhänvisning som styrker att det är farligast för allmänheten vid Nordstan, på Avenyn och Järntorget. JAG tror dig, men vill kunna dela din text vidare till såna som inte gör det. Och då behövs källa, direkt här i din text.

  • Jag gjorde en i den förra kommentaren. Antalet anmälda våldsbrott 2015 per 100 000 invånare (Källa: Brå, en tar fram statistiken själv)

   http://statistik.bra.se/solwebb/action/index

   Centrum 3 230
   Östra Göteborg 1 587
   Angered 1 585
   Lundby 1 370
   Majorna-Linné 1 066
   Västra Hisingen 886
   Askim-Frölunda-Högsbo, 878
   Norra Hisingen, 807
   Örgryte-Härlanda, 760
   Västra Göteborg 538

   Statistiken blir lite missvisande då Västra Göteborg inkluderar områden med extremt låg våldsbrottslighet som södra skärgården och områden med hög våldsbrottslighet som Tynnered. Samma problem med västra Hisingen (Torslanda och Biskopsgården) och Frölunda-Högbso-Askim.

   För 2010 kan vi hitta noggrannare statistik

   Centrum 3 796
   Bergsjön 2 108
   Gunnared 1 938
   Biskopsgården 1 686
   Lärjedalen 1 665
   Kortedala 1 566
   Linnéstaden 1 439
   Frölunda-Högsbo 1 347
   Lundby 1 254
   Tynnered 1 146
   Backa 1 026

   Jag ska skriva ett inlägg som går igenom siffrorna mer noggrannt, Förmodligen gör jag det på torsdag.

   Du kan också läsa dessa artiklar:
   http://blog.zaramis.se/2017/01/03/goteborg-har-varit-ungefar-lika-valdsamt-sen-2006/
   http://www.goteborgsfria.se/artikel/89627
   http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/karta-h%C3%A4r-sker-flest-r%C3%A5n-i-g%C3%B6teborg-1.143550

   Citat från den sistnämnda:

   Mellan januari och juli i år anmäldes 555 rån mot personer och butiker i Göteborg. Det är nästan tre rån per dygn. De flesta inträffade kring myllrande platser som Nordstan, centralstationen, Avenyn och Järntorget.

 3. Pingback: Göteborgs farligaste områden och stadsdelar | Svensson

 4. Pingback: ETC sprider felaktigheter om skjutningar i Malmö | Svensson