ETC har fel om Ane Uggla och hennes förmögenhet

Dock inte helt fel. Men Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla har definitivt ingen förmögenhet på 47 miljarder SEK. Detta därför att dem förmögenhet hon är är en uppskattad förmögenhet som främst baseras på en uppskattning av vad familjestiftelsens aktier i Mærsk-koncernen är värda.

Det är alltså inte hennes privata förmögenhet utan en stiftelseförmögenhet. Självklart betalar hon ingen skatt på den förmögenheten. det hade hon inte ens gjort om det funnits en personlig förmögenhetsskatt, vilket det naturligtvis borde göra. Eigil Söderin i ETC har inte läst på och gör därför fel. Det är förresten likadant med den rikaste på miljardärslistan, Ingvar Kamprad. Dessutom är det en uppskattad förmögenhet. En ren gissning baserad på börskursen. Vad stiftelsen skulle få om de sålde aktierna har vi ingen aning om. I Danmark uppskattas Ane Ugglas och hennes syskons gemensamma förmögenhet till 9,7 miljarder DKK. Det är stor skillnad på den uppskattningen och den svenska uppskattningen. Den svenska verkar i sammanhanget helt orimlig.

Familjen Wallenberg saknas märkligt nog helt och hålletlistan över Sveriges miljardärer trots att deras förmögenhet på samma sätt som Uggla och Kamprads finns i stiftelser.

Däremot stämmer säkert uppgifterna om hur mycket hon tjänade som Eigil Söderin på ETC också tagit fram. Hon tjänade 321 miljoner kronor under inkomståret 2015 vilket var Sveriges högsta lön. Med inkomster av kapital tjänade hon totalt 946 miljoner kronor. Frågan är dock om hon formellt fick hela denna lön i Sverige. Sannolikt inte. Utan en hel del av lönen och utdelningarna kanske betalades ut i Danmark. Skatt brukar betalas i det land där en person har sin inkomst. Jag tvivlar på att Söderin kollat upp hur mycket hon tjänat i Danmark och hur mycket skatt hon betalat där. Så jag undrar om uppgifterna om skatterna som ETC också publicerar verkligen stämmer:

47 miljarder kronor, vilket placerade henne som nummer tio på listan över Sveriges rikaste. Sedan 2009 har hon tjänat 1,6 miljarder kronor i lön och kapitalinkomster. Av dem gick 393 miljoner till skatt, vilket motsvarar 25 procent.

Mærskkoncernen är kanske det nästa största bolaget omsättningsmässigt, men inte när det gäller antal anställda då bolaget har 120 000 anställda ungefär. Där ligger såväl Douglas-ägda Securitas (300 000) som Wallenbergägda ISS (500 000) och ABB (140 000) före.

ETC:s artikel om Ane Uggla är inte korrekt även om deras principiella resonemang om ökade klyftor med mera stämmer. Men för att resonemang ska kunna nå utanför de gena redan frälsta kretsarna fakta också stämma. Det gör de inte i Eigil Söderins artikel om Ane Uggla och Mærskkoncernen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

PS. Vi har fastighetskatt i Sverige. Den heter fastighetsavgift och betalas till kommunerna istället för till staten. Också på den punkten har Eigil Söderin och ETC fel. Tyvärr. Även nationalekonomen och professorn Daniel Waldenström har förstås fel om han nu sagt att vi inte har fastighetsskatt. Fastighetsavgiften är dock lika lite som det mesta i detta samhälle rättvis.

PPS. Uggla är en mycket stor adelsfamilj så Ane Ugglas man är inte nära släkt med musikern och sångaren Magnus Uggla. Personer som heter af Ugglas tillhör en helt annan släkt.

Advertisements