Tumlare i Göta älv – sannolikt inte helt ovanligt

Igår observerades en tumlare i Göta älv så långt in som Lundbyvass där Götaverken låg. Att tumlare syns i Göta älv är dock inte en lika stor sensation som media vill göra gällande. Senast en tumlare observerades och rapporterades i Göta älv var 2010 då en tumlare sågs vid Eriksberg. Sannolikt besöker dock tumlare Göta älv mer regelbundet än så, men ingen observerar dem eller om de gör det så rapporteras besöket inte nånstans. Besöket 2010 slutade dock illa, tumlaren hittades död vid Färjenäs.

Det är naturligtvis alltid roligt att få en tumlare. Det händer inte så ofta trots att det finns fler än 30 000 tumlare i Skagerak, Kattegatt och Östersjön. I Östersjön finns det omkring 400 i en egen isolerad population och i en svenska delen av Kattegatt och Skagerak beräknas det finnas uppemot 10 000. Tumlare är den enda val som förökar sig i svenska vatten. De lever ensamma eller i mindre flockar så det är är heller inte så uppseendeväckande med en ensam tumlare.

Tumlare äter fisk med en storlek upp till 20–25 cm som sväljs hel. Fet fisk som sill och skarpsill samt mindre exemplar av torsk som simmar i stim är utmärkt föda. En tumlare behöver äta cirka 1–2 kg fisk per dag. Blir normalt cirka 1,5 meter lång med en vikt på cirka 50 kg men enstaka tumlare komma upp i en vikt på 70–75 kg och bli cirka 180 cm lång eller lite större.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

PS. Nu har det visat sig att det var en delfin som sågs i Göta älv, en sadeldelfin. Det är i motsats till tumlare extremt ovanligt. Det är också extremt ovanligt att det finns delfiner vid den svenska kusten i januari, de brukar bara finnas här på sommaren.

Advertisements