Bomb på flyktingförläggning – terroristdåd eller inte?

Förra torsdagen inträffade en explosion i närheten av ett hotell vid Radiomotet i Järnbrott i västra Göteborg som tillfälligt upplåtits som ett flyktingboende. I samband med händelsen fick en man i 30-årsåldern som arbetade som städare på förläggningen allvarliga skador och fick föras till sjukhus. Han är anställd av ett städföretag som fungerar som underleverantör till Migrationsverket. Polisen misstänker att sprängladdningen låg i en soptunna och att mannen skadades i samband med att han tömde den:

Mannen, som ska vara i 30-årsåldern och jobbar för ett städföretag som är anlitade för att städa på boendet, ska sedan ha slängt en av sopsäckarna i en container som stod utanför boendet. När han skulle slänga den andra säcken så exploderar den intill hans fötter.

– Innan han tog tag i den andra säcken så är det någonting i den som exploderar, så att han får väldigt svåra skador på ena benet. Det var max otur att den låg intill hans fötter när den exploderade.

Händelsen har knappt uppmärksammats alls men rubriceras av polisen som mordförsök.

Enligt SVT så är det inget vanligt boende det handlar om utan hotellet används som boende för personer som ska utvisas:

Boendet är ett av Migrationsverkets så kallade ”utresningsboenden”, och där bor mellan 60 och 70 personer som fått avslag på sina uppehållstillstånd och inväntar utvisning. Polisen har efter händelsen pratat med ett stort antal av de boende, och det har enligt polisen varit missämja på boendet.

– Det har varit vissa kontroverser på platsen. Det är flera nationaliteter som samsas där, som inte alltid går ihop. Men att det skulle gå så långt att man spränger någon, det steget är ganska långt.

De boende är alltså vad jag förstår inlåsta.

Två boende på förläggningen anhölls på ett tidigt stadium som misstänkta men släpptes igen. Om någon boende på anläggningen låg bakom sprängladdningen så måste någon som arbetar på anläggningen fört in de explosiva ämnena eller bomben.

En alternativ förklaring till bomben är att den placerats på förläggningen av en högerextremist. I så fall bör det hela betraktas som ett terroristdåd. Det bör då också handla om att en hantverkare eller någon annan person som haft tillgång till anläggningen genom att arbeta där placerat bomben i en soptunna på förläggningen. Utrymningen av boendet efter explosionen tycks ha baserats på att någon form av hot mot förläggningen kunde föreligga. Något som ju baseras på en misstanke om att högerextremister låg bakom bomben.

Bomben var inte speciellt kraftig och vållade utöver mannens allvarliga benskador inga andra skador i omgivningen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Bomb på flyktingförläggning – terroristdåd eller inte?”

Kommentarer inaktiverade.