Inga nazister på Järntorget!

Lördag den 7 januari befann sig ett tiotal nazister från NMR på Järntorget där de delade ut flygblad och betedde sig hotfullt. Det handlar om en nazistisk våldssekt, där ledande medlemmar är dömda för flera allvarliga våldsbrott, inklusive mord.

Att de vågar visa sig på Järntorget, som traditionellt tillhör arbetarrörelsen, är en direkt provokation och ett försök för dem att flytta fram sina positioner och etablera sig ytterligare i Göteborg. Detta kan vi inte låta stå oemotsagt!

nazister_jarntorget

Vi bjuder in ALLA till en motdemonstration på Järntorget och uppmanar alla organisationer och enskilda att gå man ur huse för att visa att vi är många fler och beredda att slå tillbaka!

Vi säger:
– Stoppa fascism och rasism!
– Inget utrymme för nazister i Göteborg!
– Järntorget tillhör oss!

NO PASARAN! INGA NAZISTER PÅ VÅRA GATOR!

Järntorget 14 januari kl.13.00

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Olof Larsson

  Utifrån saken är det helt rätt att manifestera, från något perspektiv kan till och med se det som en plikt. Å andra sidan måste man vara medveten om att nazisterna är ute efter att provocera och skapa konflikt då det är deras enda möjlighet till publicitet.

  Alternativet är att fullständigt ignorera nazisterna då de inte är speciellt många. Ett tiotal flygbladsutdelande nazister kommer sannolikt inte att ges särskilt mycket publicitet enbart i kraft av denna aktivitet hur avskyvärt innehållet på flygbladen än är.

  Vad som är rätt eller fel agerande i detta är inte självklart. Jag är kluven.

  • De fick ingen publicitet.

   I Göteborg har vi alltid haft som princip att alltid köra bort dem. Därför har vi ett betydligt mindre problem med nazister än övriga Sverige. De skulle aldrig får tillstånd för någon manifestation i området från Haga till Sanna i väster. Risken för att de åker på stryk är för stor i det området. Samma gäller för många av förorterna. De har knappt visat sig gatorna i Göteborg de senaste 10 åren. Vi ämnar låta det förbli så.

   Där nazisterna nonchalerats har de alltid växt.Det ska vara jobbigt att vara nazist.

   Men detta är ingen egentlig motdemonstration. Utan mer en maktdemonstration. Vi på vänsterkanten är mycket mäktigare än ni på extremhögerkanten. Många fler och med folklig stöd. Även vid motdemonstrationer brukar vi på vänstersidan vara 10 gånger fler. Denna gång kommer det att bli ändå större vänsterövervikt.

   • Olof Larsson

    ”De fick ingen publicitet”

    Det är bra och det måste vara huvudstrategin. Problemet uppstår om det kommer till konfliktsituationer, då finns media där då får de den publicitet de eftersträvar.

    ”Även vid motdemonstrationer brukar vi på vänstersidan vara 10 gånger fler.”

    Vilket visar att naziterna i antal är en i det närmaste försumbar grupp utan egentlig förmåga att växa på egna meriter. Jag är inte insatt i situationen i Göteborg men det jag sett på en del andra håll (t.ex. 30 november aktiviteter), vid motdemonstrationer, är att total och fullständig ignorans förmodligen skulle gett den minsta skadan.

    • Du har helt enkelt fel. Det är bättre att hårt förtrycka och bekämpa nazister. Det visar Göteborg där vi har minst andel röster för SD i hela Sverige förutom Norrland och Stockholm. Vi har heller inget nazistproblem som Bergslagen, Skåne och Stockholm. Vad media skriver spelar i sammanhanget faktiskt ingen roll. Verkligheten bestämmer. Den visar att vi i Göteborg alltid gjort rätt. Ignorans är vad som försökts i Skåne och Stockholm. Det har inte varit så lyckat. I Skåne är SD mycket större än nån annan stans. I Stockholm finns ett stort nazistproblem. Du har helt enkelt fel.

     Jag har aktivt varit med i och organiserat Göteborg motstånd mot nazister och antirasistiskt arbete i staden sen mitten av 1970-talet. Byggde upp Stoppa Rasismen på sin tid, var delaktig och drivande i Rör inte min kompis, initiativtagare till demonstrationerna på Kristallnattsdagen, drivande i den framgångsrika Flyktingamnestikampanjen 2005 och mycket mer. Jag vet vad jag pratar om och jag vet att dina teoretiska konstruktioner i sammanhanget inte fungerar så bra. Praktiken i Göteborg visar vad som fungerar.

     • Olof Larsson

      ”Du har helt enkelt fel. ”

      Livet har lärt mig att inte vara tvärsäker, som jag skrev i första kommentaren är jag kluven. Moraliskt – och det upprepar jag – är det alltid rätt att bekämpa nazister men jag är inte alls övertygad om att antagandet av nazisternas våldsprovokationers är bästa sättet. Nazisterna, en extremt liten grupp, är inte det största högerextremistiska hotet hur vidriga de än är. Största hotet kommer tveklöst från SD det är här utmaningen finns och den är inte enkel.

      ”Det är bättre att hårt förtrycka och bekämpa nazister. Det visar Göteborg där vi har minst andel röster för SD i hela Sverige förutom Norrland och Stockholm.”

      Jag är tveksam till korrelationen mellan nazisternas styrka, som väl på regional nivå snarare handlar om tiotal än hundratal, och SD:s styrka – svenska nazister är en försumbar kraft. Det stämmer förvisso att SD fortfarande är relativt svagt i Göteborg och Stockholm men ser vi till riksdagsvalet 2014 fördubblade SD sina riksdagsröster i både Göteborg och Stockholm. I röstetal var det av riksdagspartierna SD som hade den största framgången. Det finns nog en avsevärd risk att situationen blir liknande 2018 oavsett nazisternas bekämpande eller inte.

      Sen har du all min respekt för ditt antirasistiska arbete, som väl spänner över mycket mer än de rent nazistiska grupperingarna.

     • SD och nazisterna hänger ihop. När det går bra för SD vädrar nazisterna morgonluft. Men mer än så är det nog inte förutom ett visst utbyte av medlemmar. SD går inte att bekämpa på samma sätt som nazister kan bekämpas. Nazister har ingen demokratisk legitimitet, men det har SD i viss mån.

      Antinazistmanifestationen på Järntorget blev mycket lyckad. Lugn och värdig ch mycket uppmärksammad i lokal media. Väldigt bra helt enkelt och fyllde den funktion som var tänkt. Att visa upp att vi är många fler.

     • Olof Larsson

      ”SD och nazisterna hänger ihop. När det går bra för SD vädrar nazisterna morgonluft. Men mer än så är det nog inte förutom ett visst utbyte av medlemmar. ”

      Ja, det simmar en del riktigt fula fiskar i SD’s grumliga bakvatten vilket inte minst visas av den aldrig sinande strömmen av uteslutningsärenden. Av dessa kan nog några vara ideologiska nazister men huvuddelen består förmodligen av inskränkta främlingsfientliga personer förankrade i rasistiska synsätt men som inte är särskilt ideologiskt medvetna eller stringenta. Visst kan här finnas ett flöde av några mer renläriga individer och förmodligen kan SD’s främlingsfientliga och rasistiska undertoner inspirera någon att ta steget över till nazismens vansinne men det är en marginell företeelse (nu dessbättre nerlagda nynazistiska Svenskarnas Parti fick dryga 4000 röster i förra valet medan SD fick över 800 000 röster).

      SD är ett hot på alldeles egna meriter och någon strategi att på allvar möta detta hot är dessvärre svår att se. Det är här utmaningen ligger.

      ”Antinazistmanifestationen på Järntorget blev mycket lyckad.”

      Vad jag förstår kunde den genomföras utan provokation från högerextrema grupper vilket är glädjande. Har full respekt för detta.

     • Ja, att bemöta SD är mycket svårare och vänstern i Sverige har helt klart ingen strategi för det idag.