Erik Helmerson är ute och cyklar om media och fejknyheter

Erik Helmerson skriver i DN att vanlig media, gammelmedia, mainstreammedia eller vad ni vill kall det styrs av ett pressetiskt regelverk som innebär att de inte kan producera falska nyheter eller ljuga med flit. De förbinder sig kontrollera sakuppgifter och om det är fel så inför de rättelser efteråt.

Hans påståenden är ett mycket klart bevis på det han vill säga inte existerar. Varje producerar den media Helmerson företräder en mängd ren lögner. Medvetna lögner. Rättelser ser en aldrig skymten av. Varje dag går det att hitta flera lögner, felaktiga uppgifter och påståenden i Helmerson så omhuldade riktiga medier med riktig journalistik. Och då pratar vi bara om sådan områden där jag har koll. Främst kriminalpolitik och brott samt miljö och yrkesfiske. Om jag skulle skriva in till tidningarna varje gång jag hittar en journalist som inte gjort sitt jobb, inte läst statistiken de påstår saker om, inte satt sig in i den aktuella frågan, rapar upp felaktiga uppgifter från forskare och så kallade experter så skulle jag ha en heltidssysselsättning. Och då läser jag i stort sett bara GP och DN, men även SVD, Sydsvenskan, Aftonbladet och Expressen i viss mån. Helmersons ”riktiga” journalistik är tyvärr inte alltid så riktig (vilket han också medger i sin ledare).

Men Helmerson har ändå rätt i att vanlig media inte kan jämföras md högerextrema lögnsajter som Avpixlat och Breitbart. Sajter där ingen nyhet kan sägas vara riktig där ingen nyhet går att lita på. Där lögnen är norm. Så är det inte i den media Helmerson företräder förutom möjligen på GP:s ledarsida. Där är lögnerna och de falska uppgifterna mycket vanliga. Tyvärr smittar det av sig på nyhetsförmedlingen också där unga journalister alltför ofta gör ett alltför dåligt jobb.

Men vanlig media producerar i allmänhet inga fejknyheter. De förvränger för det mesta verkligheten på annat sätt. Genom sitt urval av nyheter och vad de väljer att fokusera på. Ofta utifrån journalisternas egna klassintressen och en agenda som går ut på att försvara de rika, överklassen. Det är också en form av lögn. Som Helmerson helt väljer att förbise. Ett typiskt sådant exempel är när APM Terminals förstör Göteborgs Hamn genom att inte förhandla med majoritetsfacket och inte följa traditionella regler på svensk arbetsmarknad så påstår gammelmedia att det är arbetarnas fel.

Några exempel på lögner och falskheter i media under senare tid:

Misstag gör vi alla. Men i några av de exempel som tas upp ovan handlar inte om misstag utan medveten spridning av osanning i syfte att få stöd för en viss politisk agenda. Det liknar onekligen det som Avpixlat och Breitbart sysslar med.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements