300 mot fascism på Järntorget

Nazister var på Järntorget cirka 5-10 minuter förra lördagen. De delade ut flygblad men vågade inte stanna längre. De var cirka 10 personer. Det hela var naturligtvis en ren provokation. Men oavsett nazisternas syfte med aktionen är det viktigt att visa att vi som står upp mot nazism, rasism, homofobi och högerextremism är många fler.

Därför samlades cirka 300 antifascister och antirasister på Järntorget igår, lördag. Vi är många fler. Vi kunde stanna hur länge vi ville. Järntorget är och förblir vänsterns plats, arbetarrörelsens plats. Fackföreningarna och vänsterpartierna har alltid haft sina kontor i området runt Järntorget och en gång i tiden (när min far var liten och växte upp i området) var det också Göteborgs judiska stadsdel med jiddisch som talades på gatan och med den ortodoxa synagogan, först i Haga och sen på Andra Långgatan.

Det är en stadsdel där nazister väldigt gärna velat provocera och ställa till med bråk på grund av att det är arbetarrörelsens och vänsterns plats. Vi visade dem att de inte har på Järntorget att göra. Det var bra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements