Malmöskjutningar, El-Zein och Mekky

Igår sköts en ung man i Malmö. På Kantatgatan i Lindängen. Han har vad som verkar vara ett påhittat födelsedatum (ett sådant födelsedatum som ges till personer som inte har papper och inte är klara på när de är födda) vilket gör honom till 18 år. Den unge mannen som heter Ihab Boubou bar skyddsväst och det räddade troligen hans liv. Han sköt i bröstet, men västen tog det skottet, och benet. Han är dock allvarligt skadad men skadan/skadorna är inte livshotande. Att han bar skyddsväst innebär att han visste att det fanns risk för att han skulle bli beskjuten. Att det fanns fara för hans liv. Han var också med på polisens lista över personer som de behövde bevaka.

Han är känd av polisen sen tidigare men har inte dömts för några allvarliga brott. Han ställdes dock inför rätta som misstänkt för att ha utfört ett brandattentat mot en polisbil i augusti 2016. I rättegången frikändes han dock för det brottet och dömdes enbart för bedrägeri och ett par fall av narkotikabrott. Polisen rubricerar brottet som mordförsök.

Det finns en indirekt koppling mellan detta mordförsök och ett mord den 25 september förra året. Då mördades Ahmeto (Ahmed) El-Zein på Censorsgatan i Fosie. En tidigare flickvän till Ahmeto El-Zein förekommer i förhören kring bilbranden och hon känner också den igår skjutne mannen. Enligt vissa uppgifter ska hon idag vara flickvän till Boubou, men det verkar vara en lite osäker uppgift. I vilket fall som helst verkar det finnas kopplingar mellan mordet på Ahmeto El-Zein och mordförsöket igår. Det rör sig om ett mord i samma miljöer men några mer långtgående slutsatser än så går knappast att göra.

Ahmeto El-Zein har också kopplingar till flera andra personer som har kopplingar till tidigare mord i Malmö då de tillsammans dömdes i april 2015 för ett rån. De som dömdes tillsammans med Ahmeto El-Zein var Amir Mekky, Fakhry Mekky, Zakriya Mezar, Mostapha Ayoub och Alhareth Al Kaaby. Amir Mekky har koppling till mordet på Shkembim Bajramaj den 27 mars 2015. Den andre november 2016 sköts också den senares bror, Qendrim eller Quendrim Bajramaj, ihjäl. Också när det gäller det senare mordet finns det sannolikt kopplingar till Amir Mekky och Fakhry Mekky. Även mordet på Giorgios Katakos den 12 april 2016 kan ha kopplingar till de andra fallen som nämns i detta stycke.

Om det finns kopplingar även till andra mord i Malmö under senare tid är mer oklart.

El-Zein (stavas också Al-Zein, Alzein och Elzein) är vad jag kan förstår en familj med samma ursprung som familjen Alikhan i Göteborg och familjen Fakhro i Malmö. Det är familjer som ofta hävdar att de är kurder, men pratar arabiska. En del av dem hävdar dock att de är araber.

I forskningen anses de tillhöra en folkgrupp som kallas mhallami som finns i Turkiet, Libanon, Tyskland och Sverige. I Tyskland anses delar av släkten El-Zein vara mycket ledande i den undre världen och en man vid namn Mahmoud Al-Zein (också Mahmoud Uca) utpekas ofta som ”maffialedare” i Berlin. Det ska dock nämnas att det övervägande antalet personer som har ett Mhallami-efternamn inte på något sätt kan anses vara kriminella. Hur och om de svenska El-Zein är släkt med de tyska är oklart, men de tillhör samma släktgruppering (klan) och har samma ursprung.

Förra året försvann också en sjubarnspappa med namnet Hassan Al-Zein från Malmö. Han försvann i samband med att han skulle möta en då 52-årig man vid namn Niclas Holmgren. Troligen försvann han i den senares bil, en mörkblå Volvo S70 av 1998 års modell, som han lånat. Holmgren hördes i samband med försvinnandet då han varit inblandad i ett liknande försvinnande tidigare (2011) då en 32-årig man försvann efter att ha träffat Holmgren. Holmgren släpptes dock ganska snart och är för närvarande inte misstänkt för inblandning i försvinnandet även om sjöar i närheten av hans bostad genomsökts efter spår av den försvunne.

Al-Zein var ingen känd brottsling men erkände under 2015 att han förvarat vapen i sin lägenhet. Om Hassan A-Zein är släkt med de svenska El-Zein eller de tyska Al-Zein är okänt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements