Dags för nytt EU-toppmöte i Göteborg

Sist det vara EU-toppmöte i Göteborg slutade det med polisövergrepp, våld, lögner och rättegångar. Men också med förändrar polisorganisation och förändrat polisarbete, i alla fall i Göteborg.

Den 17 november är det dags för EU-toppmöte i Göteborg igen. Under toppmötet kommer stats- och regeringschefer, arbetsmarknadens parter och andra nyckelaktörer att mötas för att diskutera hur man kan främja rättvisa jobb och tillväxt. Centrala frågor kommer att vara väl fungerande och rättvisa arbetsmarknader i Europa, effektiva och hållbara sociala trygghetssystem samt social dialog. Mötet ska ledas av statsminister Stefan Löfven  tillsammans med Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

”Ända sedan jag inledde mitt uppdrag har jag varit tydlig med att jag vill ha ett mer socialt Europa, och vi har tagit viktiga steg i den riktningen. Detta år kommer att att vara avgörande. Utifrån de omfattande samråd som hittills genomförts är det dags att inrätta en europeisk pelare för sociala rättigheter. Det sociala toppmötet för rättvisa jobb och tillväxt i Sverige blir ett viktigt tillfälle för att ge ett nödvändigt momentum till dessa frågor och lyfta dem högt upp på Europas agenda, där de hör hemma säger ordförande Jean-Claude Juncker i ett pressmeddelande från regeringskansliet.

”I dessa oroliga tider måste vi visa att vi kan göra skillnad i människors vardag. Därför borde vi alla prioritera ett mer socialt Europa med rättvisa arbetsvillkor, väl fungerande arbetsmarknader och en stark social dialog. Och jag är övertygad om att vi kan ta viktiga steg för att nå de här målen under toppmötet i november.” säger Stefan Löfven i samma pressmeddelande.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements