Nathan Hamelberg svamlar om otrygghet och brott

Nathan Hamelberg skriver ledare i ETC. I Den senaste ledaren han totar ihop handlar om utsatt stadsdelar och så kallade no-go-zoner. Några områden av den senare typen finns inte i Sverige, men det finns områden där folk är fattiga, i stor utsträckning arbetslösa och känner att de inte riktigt tillhör samhället. Göteborg är överrepresenterat när det gäller såna områden. När han skriver om detta så skriver Hamelberg bra och har rätt.

Sen svamlar han till det. Malmö har större brottslighet, fler skjutningar, fler mord, större utsatthet. Detta per 100 000 invånare eller i procent om vi jämför med Göteborg och Stockholm. Stockholm och Skåne har enligt Nationella Trygghetsundersökningen (NTU) större andel brottsutsatta än Västra Götaland. Det är verkligheten. I Hamelbergs hjärna förvandlas verkligheten till att Malmö inte alls är värre än Göteborg och Stockholm. Vilket alltså är fel.

Hamelberg svamlar. Problemen är på många områden större i Malmö än i andra svenska storstäder. Orsaken till Malmös problem är troligen bristen på arbetstillfällen, bristen på grundläggande ekonomiskt liv. Inga industrier, inga myndigheter, ingen stor och viktig högskola osv. Det är rimligt att försöka analysera varför Malmö har problem. Men det tycks Hamelberg inte vilja göra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements