Storägare i Fingerprint Cards anhållen för ekobrott

Finansmarknadskammaren vid Ekobrottsmyndigheten utreder misstänkt grovt insiderbrott i Fingerprint-aktien. Under morgonen idag har Ekobrottsmyndigheten genomfört husrannsakningar och två personer har frihetsberövats med koppling till ärendet.  Det handlar om storägaren och tidigare vd:n Johan Carlström samt styrelseledamoten Lars Söderfjell.

Förundersökningen inleddes den 12 december 2016 efter att värdepappersinstitut uppmärksammat omfattande försäljningar av aktier i Fingerprint innan vinstvarningen från bolaget, som meddelades den 8 december 2016. Dagen innan ska det ha skett omfattande försäljningar av aktier i Fingerprint.

Johan Carlström och Lars Söderfjell misstänks för marknadsmissbruk i samband med göteborgsbolagets vinstvarning i december förra året, när aktien på en dag föll 12 procent.

– Sekretess gäller i förundersökningen och därmed kan jag inte berätta vilka personer som är inblandade i detta. Det är av hänsyn till dem och utredningen som varken namn eller andra uppgifter kan lämnas ut kring ärendet i nuläget, säger kammaråklagare Olof Kronlund i ett pressmeddelande.

Ekobrottsmyndigheten har, såsom meddelats, tidigare inlett flera olika utredningar kring aktiehandeln i Fingerprint.

– Jag vill inte inom ramen för detta ärende gå in på vad som varit tidigare, vi har nu att göra med en ny händelse från december 2016 som vi ska gå till botten med, förklarar Kronlund.

Carlström som redan sen tidigare är misstänkt för en rad insideraffärer har förklarat sig själv oskyldig:

Johan Carlström förklarar sig oskyldig till anklagelserna.

– Jag känner mig helt trygg med alla de besked som Johan har lämnat under dagens polisförhör, och är övertygad om att inget fel har begåtts av honom eller någon annan”, säger Carlströms advokat Per E Samuelsson till Nyhetsbyrån Direkt.

Ekobrottsmyndigheten har sedan tidigare inlett flera olika utredningar kring aktiehandeln i Fingerprint. Johan Carlström är till exempel sedan tidigare åtalad för flera fall av grov insiderhandel. Rättegången i de ärendena är planerad till i vår.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements