Korruptionen på Statens Fastighetsverk

Generaldirektören Björn Anderson och fastighetsdirektören Johan Zetterberg på Statens fastighetsverk anhölls onsdagen 25 januari misstänkta för trolöshet mot huvudman, grovt brott. Björn Anderson har av regeringen tvingats ta ledigt på grund av brottsutrdningen.

Misstankarna mot generaldirektören och fastighetsdirektören grundar sig på att de under åren 2011- 2016 underlåtit att utöva sitt tillsynsansvar. Underlåtenheten består i att de trots flera medarbetares anmälningar underlåtit att agera gentemot en tidigare anställd fastighetschef, Mikael Sackleen, som misstänks för omfattande brottslighet gentemot Statens fastighetsverk. Sackleeen avgick som fastighetschef när Björn Anderson tog upp anklagelserna mot honom. Detta skedde först 2016 trots att Björn Anderson känt till anklagelserna sen 2014 eller innan dess.

Sackleen ska enligt TV-programmet Kalla fakta som hög chef inom Statens Fastighetsverk ha levt flott genom att fiffla med mångmiljonfakturor som skickats till myndigheten av Sackleens fru som arbetar på ett byggbolag. Han ska ha låtit skattebetalarna betala renoveringen av både hans bostad och hans fritidshus i Sverige och Finland. Han flyttade 2006 också in i köksflygeln på Rosersbergs slott som han själv var ansvarig förvaltare för, trots att det är förbjudet enligt fastighetsverkets interna regler, men generaldirektören gjorde i det här fallet ett undantag.

Genom underlåtenheten från generaldirektören och fastighetsdirektören att vidta åtgärder har den tidigare anställde fastighetschefen kunnat fortsätta att åsamka Statens fastighetsverk betydande skada, vilket gör brottet grovt.

I onsdags genomfördes husrannsakan på huvudkontoret på Statens fastighetsverk, samt i de misstänktas bostäder. Datorer, mobiltelefoner och handlingar beslagtogs.

Husrannsakan  genomfördes också hemma hos den tidigare fastighetschefen Sackleen. Han anhölls på sannolika skäl misstänkt för trolöshet mot huvudman, grovt brott och grovt tagande av muta 2010–2015. Hans fru anhölls på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till trolöshet mot huvudman, grovt brott 2010–2015.

I fredags begärdes samtliga 4 personer häktade. Samtliga fyra misstänkta släpptes dock efter häktningsförhandlingar i Stockholms tingsrätt. Men misstankarna kvarstår för samtliga. Tingsrätten konstaterade att det finns sannolika skäl för misstanke om mutbrott av normalgraden men inte trolöshet mot huvudman och därför finns det inga skäl för häktning.

Läs också: Näringslivshöjdare misstänkt för mutbrott

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Korruptionen på Statens Fastighetsverk”

Kommentarer inaktiverade.