Swerec – ett fiffelbolag i återvinningsbranschen

Swerec i Sverige AB är ett företag som tar hand om huvuddelen av den plast vi sorterat och lämnat tillåtervinningen. De har lovat att 80 procent av all plast ska materialåtervinnas och bli nya plastprodukter. Men företaget Svenska Förpacknings- och Tidningsinsamligen AB, FTI, som ansvarar för insamlingen av plast, upptäckte i en revision att andelen som Swerec återvann i själva verket bara var cirka 35-40 procent.

Swerec i Sverige AB ägs av det tyska företaget Daw Deutsche Abfallwirtschafts Gmbh. I styrelsen för Swerec i Sverige AB sitter Karsten Panow och Detlev Franz Gottfrid Soppert som suppleant. VD är Kjell-Peter Håkansson. Swerec har dålig lönsamhet och har kunnat tjäna mer pengar på att sälja plasten till förbränning än återvinning.

Det mesta av det som Swerec tar emot skickas istället till cementfabriken i Slite som ägs av Cementa AB. Det bolag som ta emot plasten till förbränning är Heidelbergcement Miljö AB (HC Miljö AB), ett systerbolag till Cementa AB. Cementa AB ägs av det tyska företaget Heidelberg Cement.

Även i Norge har Swerec avslöjats med återvinningsfiffel. Där avbröts leveranserna till bolaget därför och en rättsprocess är på gång. i Sverige fortsätter dock leveranserna till Swerec AB som enligt DN också fortsatt skicka plast i stora mängder till cementfabriken i Slite.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements