Att förbjuda nazistorganisationer är meningslöst

Terrorism i Norden är högerextremistisk. Det har den alltid varit. En klar majoritet av alla terroristdåd som ägt rum i Norden har utförts av högerextremister. De värsta terroristdåden har utförts av högerextremister. I Norge och Sverige förekommer i stort sett endast högerextrema terroristdåd och inga andra. I Danmark, med sina mer rasistiska och invandrarfientliga lagar är det dock vanligare med andra typer av terroristdåd, ofta utförda av islamister.

De senaste högerextrema terroristdåden i Sverige är de tre bomberna i Göteborg för vilka tre organiserade nazister sitter häktade som misstänkta för att ha utfört. En person har skadats allvarligt i dessa tre dåd, men polisen menar att det är ren tur att inte fler skadats och att ingen dött.

Bomberna i Göteborg har fått borgerliga ledarskribenter som exempelvis Mathias Bred i GP att kräva förbud mot medlemskap den organisation som de tre misstänkta personerna tillhör, Nordiska Motståndsrörelsen (NMR). Det är kanske en tilltalande tanke, men vad är meningen med det? Ett sådant förbud skulle bara leda till att de som idag är medlemmar i NMR bildade en ny organisation med samma syfte men annat namn. Således en meningslös åtgärd.

Alternativet är att förbjuda alla nazistiska organisationer eller medlemsskap i dem? Skrivs det så i lagen blir det också meningslöst för ingen organisation kommer då att vara nazistisk även om den i realiteten har samma uppfattningar som den nazistiska ideologin. Det blir mycket svårt att bevisa att en organisation är nazistisk om det i stadgarna sägs att det inte är det. En sådan lag kommer inte att vara effektiv.

Till slut skulle det kunna införas en lag som stadgar vissa förutsättningar för att en organisation eller medlemsskap i den ska kunna förbjudas. Uppmana till våld, uppmana till olagliga aktioner, var motståndare till demokrati osv. All sådan lagstiftning måste bli luddig och kommer därför att kunna användas mot alla möjliga organisationer. Under olika regeringar kommer lagstiftningen att användas olika. Det troliga är att sådan lagstiftning kommer att slå hårdare mot vänsterorganisationer än mot nazister. En sådan lagstiftning vore godtycklig och odemokratisk.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements