Mordet vid Mobilia i Malmö och ett vandringsvapen

Den 31 januari 2015 mördades Ashkan Moayed Abedi vid köpcentrat Mobilia i Malmö. han var en känd kriminell som tillhörde den så kallade K-falangen. Ett halvår innan (15 augusti 2014) hade han utsatts för ett annat mordförsök på vägen mellan Lund och Malmö. Vid tillfället körde han en silverfärgad bil som hittades övergiven och sönderskjuten på vägen.

Tobias Barkman och Joakim Palmkvist, två duktiga kriminalreportar på Sydsvenskan och HD har följt upp de vapen som användes vid attacken i augusti 2014. Vid attacken användes två vapen. Ett hittades i ett vattendrag i Östergötland, men det andra vapnet har använts vid ytterligare en rad skjutningar.

Först gången vapnet användes, enligt vad Palmkvist och Barkman fått fram, var vid en svartsjukeskjutning vid Gånglåtsvägen i Malmö i januari 2014. De två inblandade var kända kriminella, en i 27-årsåldern och en lite yngre man. 27-åringen greps och dömdes.

Nästa gång det är känt att vapnet användes var i Helsingborg på Kvarnstensgatan i Gåsebäcks industriområde då en kula hittades i en företagslokal den 23 februari. Nästa gång det används är det på Inre Ringvägen i Malmö den 7 augusti 2014 då en man utan kriminella kopplingar och utan att nånsin ha vari straffad beskjuts i en silverfärgad bil. För mig verkar detta vara ett fall av misstagen identitet, sannolikt var väl förövarna ute efter Ashkan Moayed Abedi även denna gång, men tog fel på bilen. Nästa gång det används är vi det redan omnämnda mordförsöket den 22 augusti  2014.

Därefter dröjer det mer än ett år innan vapnet används igen då en man skjuts bakifrån i låren och rumpan. Han är okänd av polisen sen tidigare och det handlar sannolikt om att skytten förväxlat den skjutne med nån annan. Skjutningen sker på Dalhemsvägen i Helsingborg den 16 oktober 2015.

Den 30 maj 2016 är senaste gången vapnet använts. Också denna gång handlar det om en svartsjukeaffär i kriminella miljöer där en man som Palmkvist och Barkman kallar Fifty skjuts ner av hans tidigare flickväns nye pojkvän och dennes bröder. Den skjutne dör inte och fallet är uppklarat, bröderna som sköt fick 10 års fängelse.

Vapnet är dock fortfarande på vift. Enligt Barkman och Palmkvist är det en automatpistol av modellen CZ99 och den kan numera vara förstörd. De har döpte vapnet till Gånglåtspistolen.

Det är ovanligt att vapen används så många gånger som detta vapen. Enligt artikeln av Barkman och Palmkvist handlar det om att det blivit svårare och dyrare att skaffa vapen. De kriminella tvingas då helt enkelt återanvända vapnen. Det blir billigare och enklare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements