Rumänmorden

Del 1 av 5 i serien Kända brott

Några av de värsta gängmorden eller gangstermorden i Sverige ägde rum på 1980-talet i Helsingborg. De kallas rumänmorden då de mördade var rumäner. Den ende som varit misstänkt kom också ursprungligen från Rumänien.

Alexandru Vlongas döda kropp hittades den 21 maj 1986 i Sydhamnen i Helsingborg under muddringsarbeten nära Västra Massgodskajen. Vlonga, som vid tillfället var 37 år gammal, var skjuten i nacken/bakhuvudet med en pistol, kaliber 7,65 mm. Utredningen visade att Vlonga, som var flykting från Rumänien, var efterlyst för mordet på en italiensk gangsterledare 1984. Medmisstänkt för det brottet i Italien var Ioan Ursut. De två var vänner. Ursut dömdes 1987 för mordet i Italien tillsammans med ytterligare två män och hamnade i fängelse där.

I juni 1986 greps Ioan Ursut tillsammans med en jugoslavisk medbrottsling nära Glumslövs sparbank efter ett misslyckat rånförsök. De hade ett vapen med kaliber 7,65 och rånarmasker i bilen. De erkände förberedelse till grovt rån och dömdes senare för detta. Under häktningstiden erkände Ioan Ursut inbrott i Petrisors lägenhet efter att polisen hittat saker från Petrisors lägenhet vid husrannsakan i Ursuts lägenhet. Ursut berättade i förhör bl.a. att han bevittnat dödandet av de tre offren och att han mördat två av de tre som mördade Vlonga, Petrisor och Crunicean och grävt ner dem. Hans berättande ledde till att polisen grävde efter offer på en mängd ställen. Några andra offer hittades aldrig. Erkännandena tog han senare tillbaka. Trots att Ursut kände till många detaljer om de tre morden ledde utredningen ingen stans.

Efter ett tips från Ursut började polisen gräva i sanden på badplatsen vid Råå i juli. En halv meter ner i sanden hittades rumänskan Elena Crunicean, 32 år gammal, i fosterställning med ytterkläderna på. Hon var mördad med nackskott. Crunicean var i landet på turistvisum och fästmö till Alexandru Vlonga. En av de sista personer som varit i kontakt med Crunicean var Ursut. Han skjutsade henne från hennes bostad innan hon försvann.

Constantin Petrisor, 56 år gammal, försvann i slutet av mars samma år. Försvinnandet anmäldes dock av grannarna först i slutet av maj, efter att Vlongas lik hittats. Petrisors lik hittades i slutet av september 1986 i ett stenröse i Örby söder om Helsingborg efter ett tips från Ursut. Petrisor var skjuten på samma sätt som de andra två. Petrisor och Vlonga kopplades ihop av flera vittnen. Även Petrisor antas ha haft ett delvis kriminellt liv.

Ursut anhölls som misstänkt för de tre morden i september 1986. I oktober erkände han mordet på Petrisor, sannolikt på grund av att polisen i Italien begärt honom utlämnad för mordet 1984. Gangsterledaren i Italien hittades med ett mynt i munnen. Det hade också Petrisor så det finns en koppling mellan rumänmorden och mordet i Italien. Hotet om att bli utlämnad till Italien ledde till att Ursut försökte fördröja en utlämning till Italien. Den svenska polisen ansåg att han var utbildad av säkerhetspolisen, Securitate, och att morden på något sätt kunde  ha varit kopplade till denna organisation.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Series NavigationViken – Sveriges Midsomer >>
Advertisements