Helt förvirrat om Karl Johansgatan i GP

Tobias Holmgren har skrivit om Karl Johansgatan. Det är rätt förvirrat. Vid Stigbergstorget finns det inte några landshövdingehus på båda sidor av gatan. I närheten av Stigbergstorget finns i själv verket nästan inga landshövdingehus alls (ett på Karl Johansgatan och några fler på Bangatan). Det finns inte ens hus på båda sidor av gatan. Men det påstår Holmgren. Han kan inte ha varit på platsen.

Bengans har inte heller legat där det nu ligger sen 1976. Då låg det i hörnet Kommendörsgatan/Allmänna vägen. Först 1986 flyttade skivbutiken till Stigbergstorget och den nedlagda biografen Fyrens lokaler. Kanske är det bara ett skrivfel, men det bidrar till intrycket av en förvirrad artikel.

Vidare påstår Holmgren att ju längre bort på Karl Johansgatan en går så blir det allt modernare hus. Vilken dumhet. Så är det ju inte alls. De modernast husen finns mitt på, mellan Karl Johans kyrka och Jaegerdorffsplatsen, sen kommer det landshövdingehus igen följda av industribyggnader och slutligen barnrikehus från 1930- och 1940-talen upp på höjden i Sandarna eller Sanna som det också kallas. Tobias Holmgren har verkligen lyckats åstadkomma en usel och delvis totalt okunnig artikel.

Vidare kan det nämnas att det var släktingar (en syster och hennes man) till Lars Gathenhielm som byggde huset som bär hans namn, att det första varvet i Göteborg låg nedanför Stigbergstorget vid älven, att mc-klubben Mothers Freak MC startade på Karl Johansgatan. Han nämner inte Renströmska badet i Majorna och häxhuset med ordet Salem skrivet i stora bokstäver strax nedanför hängrännorna, att den ökände brottslingen Arkan gjorde ett av sina mer kända rån vid gatan eller de pampiga arbetarbostäderna för de som arbetade på porterbryggeriet i Klippan. Inte heller om Fixfabriken, sytrådsfabriken, spårvägen eller andra intressanta saker som har med Karl Johansgatan att göra och vars byggnader finns kvar än idag. Bryggeriet Kronan nämner han dock. Att det var föremål för en av Göteborgs tidiga kravaller med stenkastning mot poliser och förstörelse av lokaler kan han förstås inte veta, men 1976 (eller 1975) tror jag et vara så slogs den Francovänliga Spanska klubben sönder och sten kastades på polisen. Nutida begivenheter som Västerhus och andra krogar förbigås också med tysthet.

Kort sagt, Tobias Holmgren har åstadkommit en usel artikel om Karl Johansgatan men fler rena felaktigheter och sakfel. Jag är förvånad över att kulturredaktionen släppte igenom den. Det hade varit bättre att låta Adam Cwejman skriva artikeln. Han har i alla bott på gatan. Kanske bor han där än.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements