GP:s fascistoida ledarsida

GP:s ledarsida är numera som en slags reklampelare för Sverigedemokraterna och deras politik. Ledarskribenterna ropar om förbud, hårdare tag, tvång osv. Men inte när det gäller företag och rika. Företag ska inte tvingas till nåt, rika ska slippa betala skatt och gärna ha svinhöga löner. När APM Terminals (Maersk) vägrar följa arbetsmarknadens regler, vägra teckna kollektivavtal med den största fackföreningen osv så tycker GP det är rätt. Storföretag ska inte tvingas till nåt. Däremot ska arbetare förbjudas strejka.

Fattiga ska utsättas för övervakning och förbjudas vistelse på ställen som är inriktade på konsumtion. Folk som inte har råd att konsumera ska inte befinna sig där enligt GP. Fattiga ska tvingas bli ändå fattigare genom att tvingas ta jobb som inte kan betala deras hyra i Göteborg och Stockholm och som kräver bostad i en husvagn ute i skogen med en hyra som dras på lönen.

Det ena fascistoida förslaget efter det andra slängs fram på GP:s ledarsida. Är det inte Aleksandra Boscanin som i det mesta företräder samma linje som fascisterna och rasisterna i SD så är det Mathias Bred som vrålar på förbud och övervakning eller Susanna Birgersson som hysteriskt skriker om tvångsarbete.

I huvudet på GP:s ledarskribenter blir det ständigt värre i Sverige. Brottsligheten ökar. Fattiga vägrar arbeta och landet översvämmas av kriminella osv.

Men verkligheten är ju den motsatta mot den som snurrar runt i hjärnvindlingarna på GP:s hemsida när det gäller brottslighet och sysselsättning. Sen 1990-talets början har brottsligheten minskat i Sverige. Antalet personer som sitter i fängelse minskar. Ungdomar använder allt mindre droger (framförallt alkohol). Sen 2010 ökar antalet sysselsatta bland fattiga. Det finns ingen vägra att arbeta. Däremot finns det brist på jobb.

De verkliga problemen uppmärksammas sällan i GP och när det görs är det nästan alltid med nån vinkling som kastar skulden på arbetare och fattiga. Det handlar om att GP:s ledarskribenter vill sänka lönerna för fattiga, införa tvångsarbete, övervaka fattiga, utestänga fattiga, begränsa livet och möjligheterna för fattiga, inskränka demokratin, slå mot fackliga rättigheter med mera. Det är 1800-tal och fascism de predikar.

De skriver inte om det uppenbara, att satsningen på privata vårdcentraler lett till att det blivit problem på akutmottagningarna, att det byggs för lite och när det byggs så byggs det på ett felaktigt sätt. Att rikare blir rikare och att klyftorna ökar mellan fattiga och rika är också ett problem som GP:s ledarsida inte bryr sig om. Det tycker istället det är bra trots att sambandet mellan höga ohälsotal och stora ekonomiska klyftor är välkänd. Att segregationen späs på av privata skolor och religiösa skolor tycker GP:s ledarsida också är bra.

Det finns hur mycket reaktionärt, arbetarfientligt och invandrarfientligt som helst på GP:s ledarsida. GP:s ledarsida ägnar sig åt hets mot fattiga, utsatta och invandrare. GP:s ledarsida är inget annat än en polerad variant av Avpixlat,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “GP:s fascistoida ledarsida”

  1. Om Göteborgspostens ledarsida är värre än andra har jag ingen uppfattning om, dock speglar den väl den tidsanda vi lever i. Ropet på hårdare tag ser vi från hela det traditionella politiska fältet från socialdemokrater till moderater och därmed också på de flesta ledarsidor. Uttalandena från nervösa politiker, som t.ex. besöker det problematiska Malmö, låter i princip lika dant oavsett om de heter Anders Ygeman, Morgan Johansson, Anna Kinberg Batra eller Jan Björklund. Vad det nog ytterst är frågan om är rädslan för att förlora ytterligare till sverigedemokraterna och då drar man sig inte från – att nästintill i panik – också låna de enkla lösningarnas populism från det parti, som man saknar strategi att möta.

  2. GPs ledarsida är bland det mest tragiska som finns nuförtiden. Är uppvuxen på GP och har i princip lärt mig läsa genom den, har alltid älskat tidningen och dess värderingar och den har känts som en god vän genom åren. Tvungen att helt sluta läsa den under hösten 15 dock, mycket pga av ledarsidan och dess ton. Öppnar den numera ca var fjärde månad om den ligger framme någonstans och kan nästan skratta åt eländet som utrycks via ledarsidan: ”Sverige går under!!” Jovisst..

Kommentarer inaktiverade.