Malmö – centrum för den illegala vapenhandeln?

Sen tidigare är det välkänt att Malmö och Skåne varit centrum för olika typer av bedrägerier, falska fakturor, hemsidesbluffar, bluffwebbhotell och liknande. Ibland är dessa härvor kopplade till mord och välkända kriminella nätverk. Nu verkar det som om Malmö också seglat upp som en viktig stad när det gäller illegal vapenhandel. I en artikel i Sydsvenskan och HD har Joakim Palmkvist kartlagt en vapenhärva med kopplingar till narkotikalangare i Stockholm, gängkriminella i Malmö och vapenhandlare med koppling till  Vellinge.

Polisen utredning av av vapenhärvan började den 12 september 2014 när polisen efter en längre tids spaning slog till mot två knarkhandlare i Stockholm. De greps efter att ha burit in en stor väska i ett förråd i Nacka. I förrådet fanns 15 kilo hasch och marijuana. Dessutom hittade de ett vapen, en Glock. De två personer som greps vid narkotikatillslaget, en 32-årig huvudman och en person till, nekade till all kännedom om vapnet. På Glocken fanns enligt artikeln av Palmkvist fingeravtryck från en hantverkare och vapenentusiast som är folkbokförd i Vellinge. i 32-åringens telefon fanns också kommunikation om vapen med en person/personer som i hans kontaktlista kallas Malmo eller Malmo2.

En månad efter fyndet av Glocken så slog Stockholmspolisen till i Malmö efter att ha följt vad de trodde var ett par män på väg att köpa narkotika i Malmö. Det var de inte. De var på väg att köpa vapen. De har bland annat kontakt med en bror i en skara av fyra bröder som då var på väg uppåt som makthavare i Malmös undre värld. När de två männen från Stockholm grips har de en väska med 10 stycken Glockpistoler. Vem de köpt vapnen av vet inte poliserna som griper dem då övervakningen av männen brast och de tappades bort av de poliser som skuggad dem.

Alla pistolerna hade bortslipade serienummer men kontrollstämplar visade att de var köpta i Slovakien. Alla pistolerna hade dessutom varit stiftade, dvs de hade gjort obrukbara, men hade förändrats till brukbara pistoler igen. I Slovakien är det i princip fritt att köpa stiftade pistoler för vem som helst och det är mycket lätt att förvandla dem till skarpa vapen igen. Europol har beräknat att mer än 10 000 vapen smugglades ut ur Slovakien till övriga EU åren 2009-2014. Sådana vapen har enligt artikeln i Sydsvenskan förekommit vid terroristbrott Frankrike och Italien, hittats hos kriminella organisationer i Italien och använts vid mord i Tyskland.

Den Malmöbo som stockholmarna hade kontakt med, en av de fyra bröderna, anses av polisen vara mellanhand och kontaktperson med en 31-åring malmöbo som också är nära vän med hantverkaren från Vellinge. Polisens misstankar är att 31-åringen är kontakterna Malmo och Malmo2 i den tidigare gripne 32-årige stockholmarens telefon.

Hantverkaren från Vellinge, som verkar vara 29 år gammal, har för sin del kunnat knytas till ett köp av 170 vapen i Slovakien år 2014 och en 32-årig vän till honom till ett köp av 50 k-pistar av märke Skorpion. Även den man som i Sydsvenskan kallas vapenhandlaren (31-åringen från Malmö) har varit i vapenhandeln i Slovakien men inga köp tycks kunna knytas till honom.

I september 2015 greps hantverkaren och hans vän, dvs de två som köpt vapen i Slovakien. I lokaler som hantverkaren disponerade så hittades mängder med vapendelar och tillbehör. De två männen satt häktade i cirka 4 månader men släpps i början av 2016. Den 29-årige hantverkaren är medlem i en skytteklubb och 32-åringen är känd av polisen sen tidigare. Han ska ha utretts som misstänkt för ett mord och för inblandning i en bedrägerihärva.

Flera vapen som köpts i Slovakien hittas under tiden vid olika polisinsatser i Sverige och Danmark. I november 2016 dök ett vapen upp som uppenbarligen kan kopplas till hantverkaren och den så kallade vapenhandlaren. Hantverkaren greps strax efter att vapnet hittats och i januari 2017 begärdes vapenhandlaren häktad i sin frånvaro. Han blev inte häktad förrän åklagaren överklagat till Hovrätten. Mannen är nu internationellt efterlyst och befinner sig enligt uppgifter från hans advokat, Sven-Eric Ohlsson, inte i Sverige. Utredningen omgärdas av stor sekretess från polisens sida.

Läs mer om liknande fall:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements