Största IT-härvan i svensk historia?

En 37-årig man i Malmö sitter häktad sen början av oktober misstänkt för flera fall av grovt bedrägeri, försök till bedrägeri, grovt dataintrång och häleri. Brott som kan leda till mer än sex års fängelse. Han uppges i media vara hjärnan i den största IT-härvan någonsin i Sverige och anses att tillsammans med ett antal kumpaner ha lurat till sig omkring 250 miljoner kronor från svenska företag. Han är tidigare dömd för bedrägerier, bokföringsbrott, skattebrott, bidragsbrott och urkundsförfalskning.

34-årig man vid namn Grzegorz H, lillebror till 37-åringen har utlämnats från Polen där han greps i Poznan i november av en specialstyrka inom den polska polisen. Han är misstänkt för 74 fall av bedrägeri eller försök därtill. Han är nu överlämnad till Kriminalvården för att avtjäna ett straff som han dömts till tidigare i Sverige (men undanhållit sig för att avtjäna). Han har flera tidigare domar i Sverige avseende bedrägeri och ekobrott bakom sig.

Åtta personer i Malmöområdet ska ha delgivits misstanke om bland annat grova bedrägerier med hjälp av skadlig programvara.Totalt verkar fyra personer häktats, förutom bröderna ytterligare två personer från Stockholm.

Flera hundra svenska företag är drabbade, bl.a. banker och telekombolag
Brotten skall bl.a ha gått ut på att skaffa sig falska mailadresser hos olika företag, adresser som bl.a använts för att göra falska varubeställningar. Kriminella har enligt media bland annat köpt lösenord men också ägnat sig åt så kallat nätfiske (phishing). De har smittat datorer med virus, främst i Sverige men även i Polen. Det mesta tyder väl på att bedragarna också använt sig av det som i Sverige kallas VD-bedrägerier. Bland de drabbade finns företag, myndigheter och en storbank.

Den skadliga programvaran, de inplanterade datavirusen, har dirigerat bort de drabbade företagens utbetalningar. Dessa har alltså inte hamnat hos tilltänkta mottagare utan istället i konton som styrts av förövarna. Därifrån uppges betydande belopp ha skickats vidare till ett antal individer i den undre världen, som haft i uppdrag att tvätta pengarna, göra svart till vitt:

En av de som misstänks ha deltagit i den grova penningtvätten är en man 40-årsåldern med anknytning till Bandidos i Göteborg. Han var under många år fullvärdig medlem i mc-gänget.

Hans status idag är mer oklar. Mannen satt nyligen häktad i ärendet under två månader, periodvis tillsammans med ytterligare några yrkeskriminella och sin sambo. I nuläget är emellertid ingen av dem frihetsberövad, men enligt åklagare alltjämt misstänkta. Den förre Bandidosmedlemmen fälldes senast för att medverkan i en mer eller mindre industriell cannabisodling i en ödsligt belägen fastighet utanför Ulricehamn.

I Göteborgsområdet har totalt tio personer primärt delgivits misstanke om grova penningtvättsbrott via internet inklusive den nämnde före detta Bandidos-mannen.

13 åklagare är/har varit sysselsatta med utredningen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements