Mordfrekvensen i Malmö är högst i Norden

Mordfrekvens är ett mått på antalet fall av dödligt våld per 100 000 invånare. i Sverige som helhet brukar det ligga kring 1. 2014 var den 0,9. 2015 lite högre. År 2016 hade Malmö en mordfrekvens på 3,4 vilket kan jämföras med Köpenhamns 1,1 år 2012 eller Tallinns 5,5 samma år (Estland som helhet hade 3,1 år 2014 medan Finland som helhet hade 1,6 samma år).

Med den låga brottslighet och de fåtaliga mord som sker i Sverige påverkar vissa enstaka händelser mordstatistiken mycket kraftigt. För Göteborgs del gällde det bomben i Torslanda och dubbelmordet på Vårväderstorget år 2015. Under 2016 var mordfrekvensen i Göteborg preliminärt omkring 2,6. Exakta och säkra siffror finns att tillgå i mitten av mars.

Perioden 2011-2013 hade Malmö 1,9  i mordfrekvens medan Stockholm och Göteborg båda hade 1,3.

Eftersom enstaka händelser påverkar mordfrekvensen mycket kraftigt så om en stad har hög mordfrekvens ett bestämt år betyder det inte att den alltid har det. Det mesta tyder dock på att svenska städer har högre mordfrekvens än andra större nordiska städer men att Sverige som land inte har högre mordfrekvens. Däremot har Finland som land högre mordfrekvens än de andra nordiska länderna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Mordfrekvensen i Malmö är högst i Norden”

Kommentarer inaktiverade.