Håkan Boströms dumheter om flyktingpolitik

Håkan Boström är en av dessa SD-sympatisörer och verklighetsförfalskare som regelbundet skriver på GP:s ledarsida. Nu skriver han att den svenska invandringspolitiken är ett moraliskt fiasko för att den inte går med vinst. Något som naturligtvis är dumheter.

För det första måste invandringspolitik skiljas från flyktingpolitik. Flyktingpolitikens syfte kan rimligen inte på något sätt vara att generera vinst för ett land. Flyktingpolitiken syfte måste vara att skydda folk i behovs av skydd från politisk och religiös förföljelse samt krig. Det är en rent humanitär verksamhet som måste bedömas utifrån det.

Invandringspolitik är nåt helt annat. Det handlar om hur Sverige ska kunna får fler att bosätta sig i landet, vilka det ska vara och hur reglerna för den invandringen av arbetskraft kan se ut. När det gäller denna kan vi diskutera om den är till nån ekonomisk nytta eller inte. i det sammanhanget är det relevant.

Sen till de ökade klyftorna i Sverige. De har inget med invandringen att göra. Jag begriper var Boström och hans guru i detta fall, Tino Sanandaji, får det ifrån. Flyktingarna och invandringen påverkar bara den svenska ekonomin marginellt och är inte det som orsakat ökade ekonomiska klyftor. Det som orsakat ökade ekonomiska klyftor är nyliberal nedskärnings- och privatiseringspolitik. Lägre skatter för rika, avskaffade skatter för rika, bättre skolor och bättre sjukvård för rika genom privatiseringar och avregleringar. Inte tillräckligt med bostadsbyggande på grund av avskaffade subventioner för byggande av hyresrätter. Osv.

Men sådant kan ju SD-profeterna Sanandaji och Boström inte kritisera. De är ju anhängare av den nyliberala politiken som skapar fattigdom och ökade klyftor. För att dölja vad den politik de stöder gjort skyller de på nån annan.

Slutligen. Det är självklart moraliskt riktigt att hjälpa folk på flykt undan krig eller förföljelse. Knappast nåt moraliskt misslyckande.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements