SBAB utsatt för bedrägerier – sju åtalade

Tre personer har åtalats för att ha utsatt bolåneinstitutet SBAB för en mängd bedrägerier. De åtalade ska totalt ha tjänat 20,5 miljoner på det bedrägliga förfarandet. Totalt rör det sig om åtta åtalspunkter varav fyra av dessa rör grovt bedrägeri, medelst urkundsförfalskning, och resten rör försöksbrott till detsamma.

Den man som är huvudåtalad har arbetat hos företaget Bättre Bolån där han har haft i uppdrag att handlägga bolåneansökningar, som sedan har prövats och godkänts av SBAB Bank AB.

Mannen har tillsammans med två andra åtalade personer systematiskt hjälpt kunder, som inte har varit kreditvärdiga, att ta fram förfalskade arbetsgivarintyg, kontoutdrag och lönespecifikationer. Fyra tidigare SBAB-kunder åtalas också för delaktighet i sina respektive låneärenden.

Straffvärdet är högt då agerandet har riskerat att påverka, förutom banken, även de personer som har deltagit i budgivning av bostadsrätter som har bjudits ut till försäljning.

Minst två av de som är inblandade i detta brott, Johan Kolompar och Mesut Gavgacioglu, har tidigare varit inblandade i en härva domänfusk och falska fakturor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements