Lamottes felaktiga uppfattning om New York och nolltolerans

Joakim Lamotte är en krönikör i GP. Full med patos och tom på kunskap. Han skriver så här om nolltolerans i New York:

Receptet är, i korthet, att satsa stenhårt på nolltolerans mot småbrott, att varje kriminell handling får konsekvenser och att hålla polischeferna personligen ansvariga för att brottsligheten minskar.

Problemet med detta är att det inte är sant. Oavsett vad Hasse Aro sagt i ett TV-program och oavsett vad Joakim Lamotte hävdar. Det finns inget sådant polisarbete i New York. Det skulle inte ens vara möjligt för då skulle polisen inte kunna syssla med nåt annat och alla grövre brott skulle förbli outredda.

I verkligheten började brottsligheten minska i New York innan begreppet nolltolerans lanserades av polischefen Barton. Dessutom har brottsligheten i alla stora städer i USA minskat kraftigt sen 1990-talet, detta oavsett vilken polistaktik de hävdar att de haft. I hela västvärden inklusive Sverige har brottsligheten faktiskt minskat. Mest där brottsligheten var och är högst. De är helt andra orsaker till det än någon påhittad nolltolerans.

I New York finns det dessutom en specifik anledning till att brottsligheten minskt. Gentrifiering. Arbetarklassen, de fattiga, har lämnat staden och flyttat till Jersey City och andra småstäder i närheten. Medelklass och överklass har flyttat in. Polischefen Barton som införde begreppet nolltolerans har själv bytt uppfattning och rekommenderade ett helt annat arbetssätt som polischef i Los Angeles.

Det är inte nolltolerans som gjort att brottsligheten minskat i New York. Det är helt andra saker.

Sen är det också märkligt att en stad som flera gånger så stor brottslighet som Sverige och högre mordfrekvens än Malmö, Sveriges värsta stad, betraktas som nåt slag föredöme för svenska städer.  2014 hade New York 3,9 i mordfrekvens och 2016 hade Malmö 3,4. Det finns områden i New York och småstäder runt New York som är lika stora som Malmö som har en mordfrekvens på 10 och högre. Jersey City med 265 000 invånare har exempelvis 10.

Lamotte vet helt enkelt inte vad han pratar om och det är mer än lovligt naivt att ha New York eller New York-området som nån slags förebild för Sverige. Och nej, den viktigaste anledning till att någon begår brott är inte att den valt det även om det finns ett inslag av detta i det hela när kriminalitet bedöms som ett rationellt val till försörjning. Enda möjligheten att undvika det är att se till att minska arbetslösheten.

Att skrika på duktigare föräldrar, bättre moral osv som Lamotte gör leder ingen vart. Att låta samhället komma in och ta det ansvar som föräldrar inte alltid klarar är däremot en vettig väg. Socialarbetare, skola, förskola, fritidsgårdar, fler bostäder och fler arbetstillfällen är viktiga ingredienser i ett sådant arbete liksom en polis som arbetar på ett vettigt sätt och inte med nån fantasiprodukt som Joakim Lamottes version av nolltolerans.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements