Återinförd värnplikt – i grunden bra

Värnplikt ska återinföras i Sverige. Försöket med yrkesarmé har visat sig inte fungera. Det har framförallt lett till brist på soldater. Men en yrkesarmé har många andra nackdelar. Militären blir en avskild del av samhället som kan driva egna agendor och dessutom har vapen för att genomföra dem, med mera.

Skyldigheten att genomgå mönstring införs den 1 juli i år och skyldigheten att genomföra grundutbildning med värnplikt gäller från den 1 januari 2018. Till en början rör det dock bara en del av de som skulle kunna vara aktuella. Mönstringen är till en början frivillig och den allmänna värnplikten återinförs inte i nuläget, Den återinförda värnplikten gäller förstås både kvinnor och män så det blir en skillnad mot den allmänna värnplikten som fanns då den bara gällde män.

Totalt kommer cirka 13 000 kallas till mönstring. Cirka 4 000 frivilliga och värnpliktiga ska tas ut till militär grundutbildning årligen under 2018 och 2019. På sikt kanske värnplikten kan ändars till att omfatta alla och då inte bara för militärtjänstgöring, utan även för tjänstgöring inom vård, omsorg, brandkår osv.

Allmän värnplikt infördes 1901 som en ersättning för indelningsverket som var den tidigare militära organiseringen i det svenska samhället.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Värnplikt | PlusEtt Bloggen()

 • thove

  Jag har svårt att tro att vi i Sverige kan göra mycket på egen hand, men de nämner ju även att de vill stärka de militära relationerna med andra länder… Ska bli spännande att se om det här leder till något annat än ökade kostnader för militären. Tycker du att det var rätt beslut att återinföra värnplikten? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-5463/tycker-du-att-det-ar-bra-att-sverige-aterinfor-var

  • Värnplikt handlar inte ”om att göra saker på egen hand”. Det handlar om att militären i Sverige inte ska vara farlig för oss som bor i Sverige. En yrkesarmé är farlig. Värnplikt leder dessutom till att vi kan göra samhällstjänster billigare om den utvidgas till brandförsvar, ingripanden vid olyckor, vårdarbete etc.

   • Sebbe Persson

    ”Det handlar om att militären i Sverige inte ska vara farlig för oss som bor i Sverige. ”

    Nej, detta är tyvärr inte skälet. Det verkliga motivet är militär upprustning, att tro nåt annat är naivt. En yrkesarmé är dyr och dessutom har den visat sig vara jävligt svår att rekrytera till avsedd storlek. Med värnplikt blir det åter möjligt att bygga arméförband av storlek.

    Jag har absolut inget emot att yrkesarmén skippas men jag har, utifrån min pacifistiska grundinställning, svårt att jubla då grunden helt klart är militär upprustning och inte vare sig omtanke om demokratin eller allmänna samhällsnyttigheter. Om någon jublar så är det nog generalerna och militaristerna. Nästa steg blir att rusta de nya styrkorna med vapen och utrustning från det militärindustriella komplexet, också där lär det jublas.

    • Jag skrev om min syn. Jag anser att det är viktigt med värnplikt för samhällets skull. För att skapa ett ”vi”. För att skapa en bättre vård och räddningstjänst. För atts kapa en militär med folklig förankring.

     Att makthavarna har andra syften är självklart. Men det är inte därför jag är positiv till värnplikt.