Hårt straff – 15 års fängelse för mordförsök

Den 2 juli 2016 sköts det med automatvapen mot en bil i Östberga och Enskede i södra Stockholm. Skjutandet mot bilen startade vid korsningen Ersta gårdsväg/Östbergavägen varefter en dramatisk biljakt utbröt. I bilen befann sig Herman Jalizada, en känd person i det så kallade Östberganätverket, och hans flickvän.

Biljakten slutade på Sockenvägen i höjd med Stralsundsgatan där den jagade bilen prejades av vägen och åkte in med bakdelen av bilen i en buske. Gärningsmännen fortsatte då att skjuta rakt in i bilen med både automatvapen och pistol. Kvinnan lyckades ta sig ur bilen och gömma sig i en intilliggande trädgård. Hon hade träffats av ett skott i höger arm.

Mannen träffades av sex skott. Skottskadorna var livshotande men han räddades av snabbt ingripande från vittenn och boende i Enskede villaområde. Två män, Evy Nkiwa (23-åringen) och Ali Banzola (35-åringen), greps senare misstänkta för dådet. I bilen när de grips finns en pistol och narkotika. Vid en husrannsakan hittades bland annat 18 kilo marijuana och 2 kilo amfetamin i ett förråd som Evy Nkiwa hade tillgång till.

Skottlossningen och mordförsöket på Herman Jalizada var en del av en konflikt mellan två kriminella nätverk, ett från Östberga och ett från Bredäng som pågått sen 2013.

Båda de åtalade nekade till brott. Banzola har uppgett att han var ombedd att medla i en konflikt och att det var en annan person i bilen som sköt. Nkiwa har helt förnekat att han befann sig i bilen. Nkiwa friades också från åtalet om försök till mord, men dömdes för ett tidigare fall av grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott till fängelse i 1 år och 2 månader. Tingsrätten ansåg att det inte kunde bevisas att Nkiwa befann sig i bilen, att han tillhör det så kallade Bredängsnätverket eller ägde narkotikan som hittas vid husrannsakan.

Däremot dömdes Ali Banzola som gärningsman. En tröja med hans DNA och tändsatspartiklar hittades en bit från brottsplatsen. Han fångades också av en övervakningskamera när han sprang mot Enskede gårds tunnelbanestation strax efter skjutningen.

Tingsrätten ansåg att både mannen och kvinnan utsattes för försök till mord. Om mannen inte fått omedelbar hjälp hade han avlidit. Kvinnans skador var inte livshotande, men tingsrätten ansåg att det ändå ska bedömas som försök till mord.

I fredags meddelades domen vid Södertörns tingsrätt. Ali Banzola dömdes för mordförsök och grovt vapenbrott till 15 år och 6 månaders fängelse. Banzola är en prisbelönad skolkock som 2014 blev tilldelad priset ”Årets Rospigg”, ett pris som delas ut av Norrtelje Tidning tillsammans med Roslagens företagsgala.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements