Hyfsat skatteförslag från vänsterpartiet

Vänsterpartiet tycker att det är hög tid att påbörja en utjämning av de skatteskillnader som finns. I budgetförhandlingarna med regeringen är kravet högre skatt för de rikaste och lägre skatt för människor som lever på sjukersättning.

Personer med sjukersättning betalar idag mer i skatt än de som jobbar. Det beror på att de inte får några jobbskatteavdrag och till skillnad från pensionärerna har deras skatt inte sänkts alls.

Vänsterpartiet menar att de arbetar för en ekonomi som är bra för alla, inte bara några få. Att helt ta bort skatteklyftan mellan de som jobbar och de som lever på olika skattepliktiga ersättningar som a-kassa, föräldrapenning eller sjukersättning skulle dock kosta väldigt mycket. Hela 8,2 miljarder, enligt beräkningar från riksdagens utredningstjänst som Vänsterpartiet har beställt. Det menar Vänsterpartiet är för mycket att utjämna i ett enda slag.

I budgetförhandlingarna med regeringen driver därför Vänsterpartiet en minskning av klyftan i flera steg. Det första steget är en skattesänkning på ett par hundralappar nästa år för de 200.000 personer som har en inkomstrelaterad sjukersättning. Det skulle enligt Vänsterpartiet, minska skatteintäkterna med omkring en miljard.

Dessutom vill vänsterpartiet återinföra förmögenhetsskatt, ha högre skatt på aktieutdelningar och börja trappa av ränteavdragen. Sammantaget är det bra förslag kring skattesystemet. Vänsterpartiet undviker också att ställa förslag om att ändra den nuvarande fastighetsavgiften eller fastighetsskatt vilket är en klok inställning. Men varför har de inte med en avveckling av resebidragen som stimulerar bilresande och främst går till höginkomsttagare?

Problemet med vänsterpartiets förslag är just det stegvisa. För att allt som de vill ha ska kunna gå igenom krävs att de har möjligheter att ställa krav flera år i rad. I nuvarande politiska läge måste nog utsikterna för något sådant betraktas som mycket begränsade. Dessutom brukar en förutsättning i förhandlingar vara att begära mer än det som vill uppnås. Annars finns ju inget att förhandla med.

Vänsterpartiets förslag är på det hela taget bra, men det finns inga förutsättningar för att få igenom alltihop. Kanske ingenting. Politiskt ger det inte heller Vänsterpartiet speciellt mycket. Det kommer inte att ge fler röster, det kommer inte att ger mer inflytande. Det beror på att Vänsterpartiet redan i förväg föreslår bara det som de tror de kan få igenom, dvs förändringen av skatten för de med sjukersättning.

Det är dålig förhandlingstaktik och också dåligt politiskt handlag då det omöjliggör offensiva politiska uttalanden, politiska utspel och vinster i opinionen. Sänkt skatt för de få med sjukersättning är självklart en bra fråga, men den är för liten för att ge politiska vinster i opinionen. Det är rätt att driva den, men det räcker inte. Det är inte tillräckligt. Inte på långa vägar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Hyfsat skatteförslag från vänsterpartiet”

  1. ”Det är dålig förhandlingstaktik och också dåligt politiskt handlag då det omöjliggör offensiva politiska uttalanden, politiska utspel och vinster i opinionen”.

    Precis och därför är vänsterpartiet åt helvete. Det organiserade samarbetet med Löfven och hans högerregering, som inte vågar ta ordet fördelningspolitik i sina jävla borgarkäftar, leder bara till att vänsterpartiet lägger en våt filt över allt vad offensiv progressiv politik heter. Under 8 jävla år av borgerligt alliansregerande körde vänsterpartiet med taktiken att anpassa sig till sossarna och partiet växte inte en millimeter. Snacka om fel taktik och totalt misslyckande.

    Visst, i det förslaget du beskriver finns ett fördelningspolitiskt tänk men samtidigt tassar man på i filttofflor skitskraja för att göra Löfven allt för upprörd. Dessutom är förs inte fördelningspolitiken fram som den största profilfrågan, vilket den borde vara. Vänsterpartiet är fortfarande fast i frågan om vinster i vård och skola, inget fel driva det men om man hade prioriterat fördelningspolitiken hade vinstfrågan följt av sig själv. Sedan ser vi just nu hur vänsterpartiet är på väg att bli helt utmanövrerat i vinstfrågan, som sossarna nu på allvar släppt. För Löfven är det enda viktiga att bädda för en regering ihop med centern och liberalerna vilket är hans enda möjlighet att bli kvar vid makten. Vänsterpartiet kommer att skickas ut i den politiska iskylan och där kan Sjöstedt stå grundlurad med en jävligt lång näsa och fundera på hur klokt det var att hoppa under täcket med sossarna.

Kommentarer inaktiverade.