Oseriöst om plast i ETC

I en artikel om plast i tidningen ETC hävdar en så kallad expert, Monica Lind att plast alltid är farligt. Det är totalt oseriöst och felaktigt. Vissa plaster innehåller alla möjliga tillsatser, men andra plaster gör det inte.

Det senare gäller polyeten och polypropen, de vanligaste plasterna överhuvdtaget. Plastpåsar och bärkassar är i allmänhet gjorda av dessa plaster. De prassliga är gjorda av polypropen och de mjuka av polyeten. Av polyeten tillverkas också flaskor, skålar, muggar, plastbyttor, glassbyttor, plastfilm osv. Filmen som finns inuti vätskeförpackningar är i allmänhet också polyeten. Det är en i grunden mjuk plast som görs i flera kvaliteter utan tillsatser.

Dessutom är det inga problem med att bränna polyeten och polypropen, det blir bara koldioxid och vatten som resultat. Normalt bryts också skräp av dessa plaster ner förhållandevis snabbt men hur det är med mikropartiklar från dem är lite oklart. Ur eventuell giftsynpunkt är de helt ofarliga i förhållande till livsmedel. Det finns ingen anledning att ur hälsosynpunkt inte använda dessa plaster i samband med livsmedel. Det är dock i allmänhet inte lämpliga att använda i mikrovågsugn.

Monica Lind snackar helt enkelt gallimattias i ETC. Det är oansvarigt av ETC att publicera en sådan oseriös artikel som de gjort. Innehållet i artikeln är på samma ockulta och ovederhäftiga nivå som vaccinationsmotståndares argumentation.

Det finns utöver detta flera andra plaster som delar polyetenets och polypropenets ofarlighet, såsom exempelvis Polyetentereftalat (PET) som används till plastflaskor. Andra plaster som PVC och PTFE kan det kanske finnas anledning att vara mer misstänksam mot.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

PS. Plast är inte heller ett enda material som ETC påstår. Det är flera olika material som är lika olika som järn och aluminium.

Advertisements
 • Niklas

  ”Monica Lind snackar helt enkelt gallimattias i ETC.”

  Har du verkligen läst vad som egentligen står i ETC? Lind påstår inte alls att all plast i sig alltid är farlig, den tes hon framför är att plaster inte sällan innehåller okända tillsatser. Vad jag förstår har hon i sin forskning fog för detta. Hon säger bl.a. följande:

  ” Eftersom det inte ställs krav på att alla varor och produkter, till exempel förpackningar, ska innehållsdeklareras, kan de innehålla i stort sett vilka tillsatser som helst, säger hon.”

  Hur kan du påstå att Linds farhågor är ”gallimattis”?

  Plastindustrin drivs i likhet med nästan all annan industri av profitintresset och kan en mindre lämplig tillsats (kanske enbart avsedd för tillverkningsprocessen men som ändå lämnar spår) öka profiten finns det ingenting som utesluter att den inte används. Att tro att all tillverkning av polyeten och polypropen skulle vara kliniskt ren från okända tillsatser är för mig naivt att tro. Vi bör istället lyssna på forskare, som miljötoxikologer och andra för att bättre förstå de mycket komplexa samband som finns mellan främmande kemikalier och våra kroppar.

  • Därför att hon faktisk påstår att ingen plast ska använda ihop med mat. Gallimattias. De vanligaste plasterna, polyeten och polypropen, innehåller inga tillsatser. Det kan du bland annat läsa på Naturskyddsföreningens hemsida om du nu inte lita på Livsmedeslverket som ju säger att de inte innehåller tillsatser. När hon påstår det pratar om gallimattias.

   Och Nej, jag tänker inte lyssna på forskare som uppenbarligen pratar skit. Något som tyvärr är alltför vanligt. Jag liter mer på Livsmedelsverket och Naturskyddsföreningen i detta fall än på en enskild forskare som uttrycker sin åsikter.