Inte en skjutning i Göteborg på tre månader

Den senaste skottlossningen tillika skjutvapenmordet i Göteborg ägde rum på Blidvädersgatan på juldagen. Det är tre månader sen. För det mordet är att par personer häktade.

Orsakerna till att det är så få skjutningar är flera. En är att polisen i Göteborg arbetar bar och annorlunda än polisen i Malmö och Stockholm. I Göteborg har de arbetat långsiktigt med att bygga upp ett förtroende bland människor i förorterna. Detta har lett till färre konflikter med stenkastning och upplopp liksom till att fler mord kunnat lösas genom att folk pratar med polisen. Minskad konfliktnivå och ökat stöd i lokalbefolkningen har inneburit att polisen kunnat öka sin närvaro i oroliga områden. En positivs spiral har skapats. Nu håller polisen i Göteborg på att bygga upp ett långsiktigt förebyggande arbete ihop med andra myndigheter som är inriktat på att förhindra nyrekrytering till gängen.

Ena annan orsak är att många ledande och konfliktbenägna personer har dödats eller sitter i fängelse. Det gäller nästan samtliga gatugäng, inklusive de familjebaserade, men inte andra typer av kriminella nätverk

I Biskopsgården finns två kriminella nätverk. Vårvädersligan och Friskvädersnätverket. En ledande person i Vårvädersligan, Eddie Jobe, sitter häktad för penningtvättsbrott, en annan, Berat Kastrati, är dömd för förberedelse till mord. En tredje, Houssein Chit, mördades på Vår Korg & Bar.

När det gäller Friskvädersnätverket sprängdes en ledande person i luften i Torslanda, Edis Alihodzic. 7 andra ur nätverket är dömda för morden på Vår Krog & Bar.

I Backa har alla ledande mördats, Mahmoud Selman, Mohammed Selman och Argzon Maxharraj.

När det gäller Bergsjön där det var en konflikt mellan två olika lokala gäng sitter flera fortfarande i fängelse medan andra flyttat utomlands. En ledande person är häktad för vapenbrott och penningtvättsbrott.

I släkten Alikhan sitter flera personer häktade för olika brott. Ett av brotten är ett brutalt mord i Lövgärdet.

En ledande person i det som i media kallas Gårdstensmaffian sitter i fängelse för grova vapenbrott.

I den kriminella gängmiljön i Tynnered och Frölunda är en ledande person mördad, Mazdak Vermahmood. Flera ur den rivaliserande fraktionen i Tynnered, en släktbaserad konstellation, är utomlands eller misstänkta för olika mindre brott.

Vad gäller andra grupperingar med koppling till kriminalitet och olika mord eller våldsamma uppgörelser eller mord såsom Naserligan och Majornagänget finns inga fängslade eller häktade. Däremot så är en tidigare ledande person i Naserligan, Xheladin Purava, mördad.

Flera personer med anknytning till Bandidos MC och Hells Angels MC är också dömda för olika typer av brott. Dessa två gängmiljöer har inte varit inblandade i de senaste årens skjutningar och konflikterna under åren 2013-2016. Däremot var de inblandade i den förra omgången med våldsamma konflikter i Göteborgs undre värld, åren 2006-2009.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements