Zaida Catalan funnen död i Kongo

Den svenska miljöpartisten och politikern Zaida Catalan kidnappades i Kasai-området i Kongo i mitten av mars. Hon har nu hittats död tillsammans med två andra personer som fördes bort samtidigt, US-amerikanen Michael Sharp och FN-tolken Betu Tshintela.

Hon fördes bort tillsammans med en amerikansk FN-expert, en man, och fyra kongoleser när hon var i området på uppdrag av FN. De skulle övervaka sanktionerna mot landet samt undersöka misstankar om att kongolesiska soldater begått krigsförbrytelser. Enligt myndigheter i Kongo-Kinshasa kidnappades Catalan när hon färdades på en mopedtaxi som stoppades på en bro.

Kasai-området har plågats av våldsamma motsättningar sedan regeringsstyrkor i augusti 2016 dödade Kamwina Nsapu, en lokal ledare som gjort uppror mot president Joseph Kabilas centralregering. I Kasai-området finns också småskaliga diamantgruvor med horribla arbetsförhållanden, tvångsarbete och barnarbetskraft. Banditväldet är utbrett i området.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements