Skandalöst att nazibomberna i Göteborg inte betraktas som terroristbrott

Göteborg: En bomb sprängs utanför en politisk vänsterlokal, en annan exploderar på en flyktingförläggning och skadar en person allvarligt medan en tredje hittas på en annan flyktingförläggning innan den exploderat. Detta är enligt Säpo och ansvariga åklagare inget terroristbrott.

Malmö: En bensinbomb kastas mot en religiös föreningslokal. Ingen människa kom till skada och ingen person fanns i lokalen. Detta betraktas av Säpo och åklagaren som terrorism.

Göteborg: De tre personer som är misstänkta för bombdåden i Göteborg tillhör en nazistisk organisation och de känner varandra. Flertalet terroristbrott i Sverige och Norden har utförts av nazister eller högerextremister. Ändå ses det inte som ett terroristbrott. En av männen är med DNA knuten till bomben mot vänsterlokalen. Han är misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet och skadegörelse. För bombdådet som skadade en man är misstanken mordförsök.

Malmö: En man har åtalats för terroristbrott trots att han inte kan knytas till brottet med tekniska bevis. Det mest graverande bevisen mot honom är att han befunnit sig närheten och att han har material från Islamiska Staten i sin dator. Vilket ju inte alls är graverande. Det betyder inte på något sätt att han begått brottet. Han är åtalad för terroristbrott alternativt mordbrand.

Göteborg: Tre bomber avsedda att skada och döda. Organiserat. Allvarliga personskador. DNA-bevis. Inget terroristbrott enligt Säpo eller åklagare

Malmö: Bensinbomber avsedda att tända eld på tom lokal. Inte organiserat. Inga personskador. Inga tekniska bevis mot åtalad. Terroristbrott enligt Säpo och åklagare.

Låt gå för att vi kan betrakta bensinbomberna i Malmö som terroristbrot, men det är helt obegripligt att nazibomberna i Göteborg inte betraktas som terroristbrott. anledningen är självklart att åklagare och säkerhetspolis styrs av rasism, i detta fall islamofobi.

Om den misstänkte har muslimskt ursprung så är det misstänkt terrorism. Om de misstänkta är svenskar med högerextrema åsikter så är det inte misstänkt terrorism. Om de misstänkta är högerextremister bagatelliserar åklagare och säkerhetspolis brotten. Om en misstänkt har muslimskt ursprung så är det självklart för åklagare och säkerhetspolis att det handlar om terroristbrott.

Det är en skandal att nazibomberna i Göteborg inte betraktas och hanteras som terroristbrott och det säger en hel del om den rasism och fördomar som finns hos säkerhetspolisen och rättsväsendet.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements