Vår Krog och Bar är inte den största juridiska processen i Göteborg

Peter Linné i GP skriver att den största juridiska processen i Göteborg på 2000-talet nu tagit slut i och med att mördarna från Vår Krog & Bar fick avslag på överklagan till Högsta Domstolen. Det är naturligtvis totalt fel.

Den största juridiska processen i Göteborg på 2000-talet tog slut 2004. Den omfattade ett stort antal olika mål med totalt 77 åtalade och 68 dömda. I ett enskilt mål fanns 8 åtalade och i ett annat 7. Dessutom omfattar den två mål med åtalade poliser, dels mot ett antal poliser som begick övergrepp mot boende på Schillerska gymnasiet, dels ett åtal mot Håkan Jaldung för övergrepp Hvitfeldtska. Rättegångarna var efterdyningarna av händelserna vid EU-toppmötet och den US-amerikanske presidentens besök i Göteborg i juni 2001. Det handlade om en betydligt mycket större polisinsats än kring Vår Krog & Bar och många fler åtalade. Totalt handlade det dessutom om fler än 3 000 polisanmälningar.

Två åtal i samband med Göteborg 2001 hade ingen egentlig koppling till händelserna. Del en välkänd kriminell med kopplingar till nazister såväl som till Bandidos MC, som bl.a. deltog i Landvetter-rånet som passade på att störa polisens radiotrafik och en ung man som på annan plats kastade sten mot polisen. De har jag räknat bort i siffrorna ovan.

Läs mer: Artikelserier om Göteborg 2001, Inlägg om Göteborg 2001

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

PS. Informationen på Wikipedia är i delar felaktig. Jag satt i samtliga tre demonstrationsledningar. Den största demonstrationen var lördagens med omkring 20 000 deltagare medan fredagens demonstration hade omkring 15 000 deltagare.

Alla personer, inte flera, inte några utan alla, som bodde på Schillerska, förutom en säkerhetspolis, fördes ut och lades på marken i regnet. 78 lades på marken och 79 personer fanns i skolan. Jag var en av de som låg kortast tid, jag låg där 45 minuter. Flera utländska medborgare låg där uppemot 8 timmar. Vi var också bara ett fåtal personer som fick skadestånd.

De flesta gripna greps för händelser på torsdagen och de flesta är också dömda för det. De mest omfattande kravallerna var också på torsdagen och inte på fredagen även om två av de mest kända händelserna ägde rum på fredagen.

Advertisements

2 Replies to “Vår Krog och Bar är inte den största juridiska processen i Göteborg”

    1. Ja självklart. Ändrat det nu. Jag var en av de sista de förde ut på gården, nr 46 eller 47 av 49 och en av de första som fick lämna. En man räknade när jag låg på marken, därför minns jag hur många vi var. Jag låg längst in mot skoland huvudbyggnad i den ena raden, raden längst från Karl-Gustavsgatan. Vi var 49, men efter som en var från Säpo drog polisen bort en person när det uppdagats. Därför står det 48 i alla rapporter,

Kommentarer inaktiverade.