Idrottsrelaterad brottslighet och höjdarnas begränsade synfält

Fyra höjdare, rikspolischefen Dan Eliasson, Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, Anders Perklev, riksåklagare, och Erik Wennerström, generaldirektör Brottsförebyggande rådet, har skrivit en debattartikel i DN om idrottsrelaterad brottslighet.

Artikeln har en markant slagsida. Den handlar i huvudsak om brott som begås av de vanliga supportrarna, av enskilda spelare osv. Men den brottslighet som kan kopplas till direktörer, ledare, tränare, ägare och andra betydelsefulla, mäktiga och rika personer i klubbarna förbigås med tystnad. De pekar ut spelarna som det huvudsakliga problemet vid matchfixning. De pekar ut supportrarna som det huvudsakliga problemen när det gäller allt annat.

Däremot inte ett ord om kopplingar till organiserad brottslighet i ledande positioner i klubbarna, inte ett ord om korruption, svartjobb, skattefiffel och annat som berör de som bestämmer i klubbarna, de som sponsrar klubbarna och de som äger klubbarna. Inte ett or dom att uppgjord matcher kan kopplas till viss klubbar med ledningspersoner som ofta också har kopplingar till organiserad brottslighet. Några exempel på sådant (tidigare och existerande) har jag skrivit om:

Höjdarna verkar inte vilja berör brotten bland sina egna likar. De skyller på dem därnere. Men det finns ju ingen anledning för de därnere att uppföra sig ordentligt när de som bestämmer är korrupta och brottsliga på olika sätt. Höjdarns debattartikel och deras förslag på åtgärder kan inte och kommer inte att innebära någon som helst förändring. De vill inte ta itu med pudelns kärna. Brottsligheten bland deras egna likar. Brottsligheten och korruptionen bland de som är rik, de som bestämmer och de som äger klubbarna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements