Jon Jonsson, SSE Opportunities och märkliga affärer

Jon Jonsson som låg bakom hedgefonden SSE Opportunities misstänks för att i flera år ha använt sig av hemliga uppgifter om nyemissioner, för att skaffa sig fördelar på aktiemarknaden. Han var tidigare mäklarchef på Carnegie och har enligt media utnyttjat sin kontakter där för att få insiderinformation.

Jon Jonsson hade en framgångsrik karriär på Goldman Sachs, Lehman Brothers och Carnegie innan han gick över till att driva den privata investeringsfonden SSE Opportunities med bas i New York men registrerat i skatteparadiset Jersey i Engelska kanalen. I fonden har han förvaltat sammanlagt 1.2 miljarder kronor.

Fonden har Jon Jonsson drivit avgiftsfritt mot att han erhållit 40 procent av eventuella överskott. Det har gått mycket bra i perioder men det har också varit turbulens kring den.2012 krävdes fonden på 1,5 miljoner kronor för en missad flaggning. 2015 ansåg Finansinspektionen att SSE Opportunities gjort sig skyldigt till en allvarlig överträdelse av blankningsreglerna och påförde investeringsfonden en bot på hela 2 miljoner kronor. Det var andra gången på bara några år som SSE Opportunities åkte på en FI-bot.

Ingen får köpa eller sälja aktier på information som inte är känd av alla. Enligt SVD Näringsliv har Jon Jonsson i flera år fått och agerat på förhandsinformation från anställda på Carnegie om kommande och potentiellt negativa företagshändelser. efter att ha fått informationen har ska Jon Jonsson ha blankat den aktuella aktien när en negativ nyhet var några få timmar bort.

Att blanka en aktie betyder att en aktie som företaget/personen inte äger lånas från ägaren. Sen säljs den och låntagaren hoppas att kunna köpa tillbaks den billigare när aktiekursen sjunkit. Mellanskillnaden blir till vinst. Det är förbjudet att blanka en aktie vid kännedom om att det kommer nyheter som är negativa för aktiekursen, såvida inte informationen är känd av alla.

De tveksamma och, om informationen i SVD Näringsliv är korrekt också olagliga, affärerna har bedrivits genom hedgefonden SSE Opportunities. Detta är ett investeringsbolag med flera fonder där välkända finansmän investerat kraftigt. Fonden har fått en lång rad anmälningar om misstänkta brott på aktiemarknaden.

Bland anmälarna finns svenska finanshus samt även FCA, den brittiska motsvarigheten till Finansinspektionen. Arcam, Precise Biometrics, Fingerprint Cards, Cybaero och Episurf finns bland de börsbolag som SSE har sålt kort före en negativ företagshändelse.

I minst ett fall, Precise Biometrics, visar telefonlistor att Carnegie kontaktade SSE Opportunities i förväg med den då hemliga informationen om en kommande riktad nyemission. Innan någon annan kände till informationen sålde SSE Opportunities 5 miljoner aktier i Precise Biometrics. Trots tillgång till telefonlistorna ledde det hela aldrig till något åtal.

SSE Opportunities sålde aktier i Arcam för 20 miljoner kronor vid börsens stängning fredagen den 13 december 2013. Måndagen den 16 december kom ett pressmeddelande från Arcam om en nyemission. Kursen i nyemissionen var satt till 870 kronor, 100 kronor under den kurs som SSE sålde sina aktier för.

Enligt tidningen Realtid har SSE också ägnat sig åt mer direkt manipulation av börskurser i i syfte att tjäna pengar. Exempelvis ska de ha producerat en falsk rapport om företaget Betsson:

Realtid.se kan idag avslöja att det var SSE Opporutnities och Jon Jonsson som låg bakom rapporten. Rapporten som är på 30 sidor byggde på nyheten från juni förra året då Betsson presenterade ett köp i Georgien. Det handlade om landets näst största speloperatör Europe-Bet, för vilken Betsson betalade cirka 430 miljoner kronor med en möjlig tilläggsköpeskilling på cirka 300 miljoner kronor.

I rapporten hävdades att det fanns allvarliga oegentligheter i affären.

Dagens industri tog del av rapporten som togs fram av en analysfirma i USA på uppdrag av SSE Opportunities och Jon Jonsson. Det framgår inte i artikeln om Di vid tidpunkten för publicering var varse att det var SSE Opportunities som låg bakom rapporten.

”Hedgefondens syfte är sannolikt att positionera sig för en kursnedgång i Betsson och därefter sprida rapporten.”, skrev Dagens industri.

Och nu kan Realtid.se avslöja att SSE Opportunities och Jon Jonsson verkligen tjänade pengar på Betsson-innehavet.

Betsson funderade på att anmäla de som producerat rapporten men så gjordes aldrig.

I början 2016 gjorde SSE dock en rad förlustaffärer som tvingade dem till att avveckla fonderna. Något som lett till omfattande förluster för en rad investerare som också anklagat SSE för att mörka situationen och informera dåligt.

Bland investerarna i SSE Opportunities fonder märks Oscar Engelbert, huvudägare i Oscar Properties, modemärket Acnes vd Michael Schiller, Staffan Gestrelius, grundare av Qlik (Qliktech), läkaren Ulf Lillkrona som är en av männen bakom företaget Executive Health som Jon Jonsson varit involverad i , finansmannen Per Josefsson på Brummer & Partners och Mats Qviberg som genom sitt bolag Öresund investerat en miljon dollar i fonden.

Avvecklingen av SSE har tagit väldigt lång tid, mer än ett halvår med start i juni 2016. Det har dock inte orsakat några förluster för Jon Jonsson själv. Detta då han själv sålde nästan alla sina aktier i SSE redan under 2015. Han flyttade också sina egna investeringar i företagets fonder.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements