Punkarna räddade inte Haga

Tobias Holmgren skrev för en tid sen en usel artikel om Majorna i GP. Sakfelen var otaliga. Det var som om han aldrig satt sin fot i stadsdelen. Nu har han skrivit om Haga. En del fel även i denna artikel. Punkarna räddade inte Haga. Det var hippies som gjorde det.

När besluten om Haga togs i början av 1980-talet så var det en kamp som pågått sen mitten av 1960-talet som fick sitt slut. Kampen drev av en lång rad personer och föreningar. Inga av dessa personer var punkare och ingen av de aktiva föreningarna hade punkare som medlemmar. Mängder med ockupationer och protester genomfördes. Men i början av 1980-talet vistades och bodde en del punkare i Haga. Men bara en del. Mest var det hippies eller flummare, proggare, som många sa i Sverige på den tiden. Jag vet, jag flyttade visserligen därifrån 1979 men hängde där fram till mitten av 1980-talet och sen 2001 hänger jag där igen.

När punkarna ockuperade ett hus på på Södra Allégatan (den enda ockupation som punkare genomförde i Haga) så var stadsdelen i praktiken redan räddad. Om räddad nu är rätt ord. men den har kvar sin gamla kvartersstruktur och stora delar av bebyggelsen finns också kvar. Det nybyggda är dessutom byggt i samma skala och med liknande utseende.

Men de som räddade Haga finns i stort sett inte kvar där. De bor på andra håll. Många bor på Brännö och åter andra på andra platser som Majorna. En del är döda.

Gård på Husargatan

Gård på Husargatan

Holmgren nämner också att det finns många foton från perioden i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Det finns till och med en utgiven fotobok. Byskvaller av Benny Hellberg. Med bilder från Haga, Pustervikskällaren, svartklubbar som Börjes, musiker, skrotsamlare och annat. Inte många punkare på de bilderna. Men några finns där och en är en en av mina bröder. På facebook finns grupper som Mosters (ett café i Haga) och Sprängkullen (proggstället som var största spelstället för punkarna) med många bilder från åren 1975-1985. Hagas mest levande period. Där har Holmgren rätt. En hel del bilder finns också på Lisstorps sida.

Haga Nytorg

Haga Nytorg

Hörnet Landsvägsgatan / Tredje Långgatan

Hörnet Landsvägsgatan / Tredje Långgatan. Dino och Mirco med populära krogen Sven Dufva i bakgrunden.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements