Antalet döda i vänstervåld de senaste 100 åren = 0

Antalet dödade i vänstervåld i Sverige under de senaste 100 åren i Sverige är noll personer. Ingen alls. Vänstervåldet i Sverige är så litet att det inte ens längre förs nån statistik över det. Varken hos Brå, Polisen, Säpo eller nån annan övervakande, brottsbekämpande eller statistisk myndighet. Och, nej Säpo anser inte att det största hotet kommer från vänster. De anser att det kommer från islamister. Lika fel det.

Det högerextrema våldet i Sverige är inte speciellt omfattande det heller men de senaste 25-30 åren har mellan 25 och 35 personer dödats i högerextremt våld med politiska utgångspunkter. Ungefär en per år. Men högerextremister har begått mycket fler mord än så i samband med fylla, äktenskapsbråk, övergrepp mot kvinnor, bankrån och gänguppgörelser.

Antalet bomber som använts av vänsteraktivister under de senaste 100 åren är något fler än antalet mördade. Jag kan komma på ett fall där bomber använts av vänsteraktivister. I Uddevallatrakten för några år sen.

Svenska vänsteraktivister har genomfört terroristdåd, men senaste gången det inträffade var 1908, det så kallade Amaltheadådet. Kanske är det också enda gången.

Svenska högerextremister har nyligen genomfört tre terroristdåd i Göteborg, John Ausonius och Peter Mangs genomförde en mängd terroristdåd i modern tid varav några med dödlig utgång och det värsta terroristdådet i Sverige genomfördes av högerextremister för 77 år sen.

Läs mer:

Säpos senaste statistik där vänstervåld finns med är från 2009 samt omfattar åren 1999-2008 och den visar följande:

Vit makt Brott mot liv och hälsa 227 Mord: 14 stycken
Misshandel: 211 stycken, främst Meningsmotståndare (93), HBT-personer (31) och personer med Utländsk härkomst (65).
Autonom Brott mot liv och hälsa 162 Mord: 0 stycken
Misshandel: 152 stycken, främst Meningsmotståndare (96) och Okänd (29).

Såpos rapport underskattar dock antalet mord som utförts av högerextremister. Tidningen Expo Nr 4/2008 redovisade 23 mord de senaste 25 åren i Sverige. Enligt bloggen Konst & Politik är det numera 38 sådana mord. Men då inkluderas även några mord utan politiskt motiv som dock är utförda av högerextremister.

Sannolikt underskattar Säpo också övrigt högerextremt våld.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 1. Du har helt rätt i att vänsterterrorism i Sverige idag är ett icke-problem. Dock om vi talar terrordåd på svensk mark glömmer du anbassaddramat 1975 med 4 döda varav två tillhörde ambassadockupanterna, så 2 på hundra år då men fortfarande på marginalen.

  • Jag har inte räknat inte dåd utförda av personer som inte är bosatta i Sverige. Därför har jag inte heller räknat de tre Ustasjadåden med ett dödsfall på den högerextrema sidan. Det är också så som all officiell statistik räknar i nutid. Så, nej jag har inte glömt västtyska ambassaden. Den är borträknad med flit. Om vi skulle räkna alla som dött i högerextremt våld i Sverige de senaste 100 åren är vi uppe i omkring 100 personer. Ustasjadådet spelar i sammanhanget ingen roll. Döda i vänstervåld skulle bli 4 om vi också räknade västtyska ambassaden. Det finns också terroristdåd utförda av svenskar med vänsteråsikter (palestinska flyktingar) som utförts i Danmark.

   • Det viktigaste är att inte vänstern av idag, svag och skadeskjuten, förknippas med terrorism för det har den absolut inte råd med. Där är vi idag och det är bra.

    Sedan får vi aldrig glömma att det fanns gammalvänsterskit, som på tiden det begav sig, såg både t.ex. Rote Armee Fraktion och Brigate Rosso, som en del av kampen. Dessa organisationers verksamhetstid sammanfaller med den tid då vänstern började tappa mark och de stärkte knappast positionen i en, som det visat sig, avgörande brytningstid.

 2. Pingback: Svenska terroristdåd genom historien | Svensson