Nazister begränsar ännu judars liv

2 april beslutade Judiska föreningen i Umeå, den enda i norra Sverige, att lägga ner sin verksamhet efter en tid av hot och vandalisering från nazistiska rörelser.

Det är sorgligt att se en sådan mötesplats tvingas ge upp sin verksamhet under påtryckning av antidemokratiska krafter, när dessa mörka krafter får härja fritt och inskränka andra människors religiösa och kulturella frihet. Som judar och antirasister är vi djupt oroade över en utveckling där nazistiska rörelser, inspirerade av riksdagens vice talman som uttalat att judar och andra minoriteter inte är ”riktiga svenskar”. Det är dags att samhället kraftfullt markerar mot rasisterna så att judar (i detta fall Judiska föreningen i Umeå) och andra minoriteter kan fortsätta sin verksamhet utan att ha ett ständigt hot mot sin verksamhet.

Vi i Judar för Israelisk-Palestinsk Fred värnar om att Sveriges judar, liksom alla andra människor, ska känna sig trygga att leva öppet, med folkets traditioner som en del av sina liv.

Vi hoppas att medlemmarna i Judiska föreningen i Umeå kan fortsätta sitt arbete, även det de utför för ökad förståelse och solidaritet med andra utsatta grupper.

Judar för Israelisk-Palestinsk Fred (JIPF)

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements