Journalister vilseleder om terrorrekrytering

I samband med att en man dömts för terrorrekrytering i Norge skriver med att det är första gången någon åtalats för detta, tillika första gången någon dömts. Det är inte helt sant. Redan 2015 åtalades en man i Sverige för terrorrekrytering. Men det kan vara första gången som nån dömts då den i Sverige åtalade mannen frikändes i tingsrätten. Samtidigt överdrivs om vanligt antalet svenskar som stridit för Islamiska Staten (IS, Daesh).

Det Säpo har sagt är att 300 personer kan ha åkt ner från Sverige till Syrien för att strida. Hur många av dessa som överhuvudtaget deltagit i strid eller som stridit för IS är okänt och av det fåtal som är kända har en del stridit mot IS, exempelvis med Nusrah-fronten, eller med organisationer som senare allierat sig eller gått ihop med IS. Vid ett annat tillfälle har Säpo sagt att 150 personer från Sverige stridit med IS.

Det är också så att Säpo faktiskt inte hittat en enda IS-rekryterare i Sverige. Däremot har de vad jag förstår hittat ett par misstänkta rekryterare för Nusrahfronten (heter numera Jabhat Fateh al-Sham). Nån terrorrekrytering kunde dock inte bevisas och utredningen lades ner.

Alltså. Det norska fallet var inte det först fallet där någon åtalats för rekrytering till terrorism i Norden. Journalisterna vilseleder på denna punkt. Däremot troligen det första fallet där någon dömts. Det är inte 300 svenskar som stridit för IS utan färre. Hur många är det ingen som vet. Inte ens Säpo.På denna punkt ljuger journalisterna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements