Man anhållen för attentatet i Stockholm

En 39-årig man som är verksam i byggbranschen och har flera barn är anhållen som misstänkt för inblandning i det som sannolikt är ett terroristbrott i Stockholm. Han är anhållen som misstänkt för terroristbrott.

Mannen ska enligt Aftonbladet vara från Uzbekistan och ha flera barn. Mannen greps i Märsta vid halvniotiden igår kväll men han är enligt media skriven på en annan plats. Enligt uppgifter i Aftonbladet ska han dock inte bo där han är skriven utan på en annan plats i södra Stockholm. Han uppges ha visat sympatier för olika terroristdådet i Boston i april 2013 på sitt facebook. Också det dådet utfördes av personer födda det forna Sovjet. Han ska också ha spridit propagandafilmer skapade av Islamiska staten (IS, Daesh).

Ytterligare en person som har kopplingar till 39-åringen har gripits i Hjulsta natten till idag och polisen ska också ha genomfört en insats i Farsta. Det rör väl sig sannolikt om insatser mot lägenheten där mannen är skriven (Hjulsta) och där han i verkligheten bor (Farsta), såvida uppgifterna i Aftonbladet stämmer, men det är inget som polisen vill kommentera.

Vid attentatet som genomfördes med en lastbil dödades 4 personer. Totalt har 15 personer vårdats på sjukhus varav 9 allvarligt skadade. De allvarligt skadade är fortfarande på sjukhus. Bland de skadade är det två barn, varav ett allvarligt skadat. Polisen utesluter inte att fler kan avlida.

Det värsta terroristdåd som genomförts i Sverige ägde rum den 3 mars 1940, för 77 år sen. Då dödades 5 personer varav 3 barn i ett attentat utfört av högerextremister. Vid det mest kända terroristdådet i Sverige, på västtyska ambassaden 1975, dödades 2 personer samt 2 av de skyldiga terroristerna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements