Kinesisk affärsman har köpt militär hamn på Gotland

I privatiseringsivern så såldes den militära hamnen och basen i Fårösund på Gotland till privata ägare. När nu militären åter vill ha militär verksamhet och en bas på Gotland har staten via Fortifikationsverket försökt köpa tillbaks hamnen i Fårösund men misslyckats med det. Nu har en kinesisk affärsman från Hongkong köpt hamnen från den tidigare ägaren, Joachim Kuylenstierna. Han har via sitt svenska företag Artmax AB köpt hamnen i Fårösund med enda syfte att hyra ut den till det svenska försvaret.

Affärsmannen heter Lau Ming-wai (också Ming Wai Lau) och är son till en affärsman och fastighetsägare i Hong Kong och Macao vid namn Joseph Lau. Joseph Lau är dömd för ekonomiska brott, bland annat penningtvätt och mutbrott, i Hong Kong. Han befinner sig dock på fri fot i Macao som inte har något utlämningsavtal med Hong Kong. Lau Ming-wai har ledande position i familjeföretaget Chineses Estates Holding, men fadern är troligen fortfarande huvudägare. Både Joseph Lau och Lau Ming-wai är brittisk medborgare såväl som Hong Kong-medborgare.

I Hong Kong har Lau Ming-wai fler olika förtroendeuppdrag, bland annat som medlem i Kommissionen för strategisk utveckling, Fattigdomskommissionen och i universitetsrådet för Hong Kong University. I Kina är han medlem av det politiska rådet Sichuan Committee of Chinese People’s Political Consultative Conference, styrelseledamot i University of International Business and Economics och Peking University. Han har också en bostad på Östermalm i Stockholm.

Lau Ming-wai har tidigare donerat 400 miljoner kronor till Karolinska Institutet för skapandet av Ming Wai Lau Center för Regenerativ Medicin som består av två verksamheter, en i Stockholm och en i Hongkong, där forskare från Hongkong, Kina och övriga delar av världen ges möjlighet att arbeta tillsammans i en fristående forskningsmiljö som leds av Karolinska Institutet.

Såväl Lau Ming-wai som fadern Joseph Lau förekommer i Panamapappren med flera bolag i olika skatteparadis:

Ming Wai Lau och Joseph Lau syns bland annat sammankopplade i bolaget Glory Ocean Limited i den läckta databasen. Bolaget har adress i det kända skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna.

SvD har även hittat bolaget ”Joseph Lau Luen Hung Investments Limited” i Panamadokumenten, med adress i Brittiska Jungfruöarna. Aktieägarna är fyra olika bolag. Ett av dem; ”Solar Bright Ltd” i Brittiska Jungfruöarna, ägdes av sonen Ming Wai Lau så sent som i april 2015.

Ett stort antal andra bolag finns kopplade till familjen. Ett är ”Billion Mark Limited”, även det med bas i Brittiska Jungfruöarna. Här har hans syster stått som ägare, Ming Wai Lau själv ska ha varit med som direktör sedan 2006.

Det är ganska normalt. I stort sett alla stora Hong Kong-företag och privata kinesiska företag har en mängd dotterbolag i karibiska skatteparadis. Det gäller även Volvo Personvagnars ägare Geely.

I styrelsen för Artmax AB som köpt hamnen i Fårösund sitter Lau Ming-wai samt Fredrik Lundström som är reservofficer och tidigare varit bosatt i Fårösund.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements