Det finns redan fungerande metoder för att bekämpa gängvåld i Sverige

Malmö kommun tänker skicka folk till USA för att studera hur de kan arbeta mot våld. Det är ett rent slöseri med pengar. De kan åka till Göteborg. Göteborg har inte haft en skjutning på 4 månader och inte ett skjutvapenmord sen julhelgen.

Det är uppenbart att myndigheter, inklusive polisen, i Göteborg hittat ett effektivt sätt att arbeta. Den viktig del i detta har varit den förändring i arbetssätt som genomförts inom polisen i Göteborg. Med utgångspunkt i de förändringar som genomfördes i arbetet mot folksamlingar och vänsterorganisationer efter fiaskot i Göteborg 2001 har samma arbetssätt införts i problemoråden Arbetssättet är långsiktigt och det dröjer lång tid innan det har effekt.

Centrala punkter är att bara de individer som begår brott ska drabbas av polisens åtgärder. Inga generella och svepande tillslag riktat mot ungdomar i allmänhet som drabbar även oskyldiga ska genomföras. Samtidigt måst ett förtroende mellan polis och de som bor i områdena byggas upp genom dialog och samtal. Att förtroende skapas är nödvändigt för att brott ska kunna lösas.

I Malmö finns ett mycket stort problem med polisen. De har regelbundet visat upp tydliga rasistiska tendenser och de slår till mot och kontrollerar ungdomar rent generellt.  På samma vis är det i Stockholm. Dialog och samtal är inte standard.

Metoder från USA fungerar dessutom sällan i Sverige. De är framtagna för att hantera en brottslighet som kan vara upp till 100 gånger så stor som motsvarande brottslighet i Sverige. Det är helt enkelt inte gjorda för så låg brottslighet som vi har här, de är gjorda för att få ner brottsligheten till den nivå där Malmö befinner sig i idag.

Det som behövs är mjuka tag, inte hårda.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements