En gång varje decennium så är Nordstan ett stort problem

Nordstan i Göteborg (egentligen Östra Nordstan, förr ofta kallat Femman efter ett av varuhusen) är ett Sveriges största och äldsta inomhusköpcentrum. Det är också ett av få som ligger precis i centrum av staden. Sen det byggdes på 1970-talet har det med jämna mellanrum diskuterats om ett stort problem. Detta då ungdomar och bostadslösa använder inomhustorget som värmestuga.  Diskussionen dyker upp ungefär ett gång varje decennium.

Från början byggdes torget med sittplatser och grönska vid mittpunkten. Det blev ett tillhålla för alkoholister oh amfetaminister. Stor skandal. Media blev hysteriska och krävde åtgärder. Grönskan och bänkarna togs bort. På denna tid fanns också flera restauranger, nöjesställen och dansställen inne i Nordstan. Rätt som det var blev detta ett stort problem då de förde med sig busliv, alkohol och droger. Media blev hysteriska. Med tiden stängdes de. Ungdomar fortsatte dock hänga i Nordstan. Media blev hysteriska. Nu var det 1980-atlet och ungdomarna var bland annat punkare. De såg förskräckliga ut. Droger florerade bland ungdomarna menade media. Punkarna försvann.

Så småningom dök diskussionen dock upp igen. Nu handlade det om den så kallade emo-trappan vid ingången från Nils Ericssonplatsen. Det var förskräckligt och stor skandal att ungdomarna hängde i Nordstan och utsattes för allehanda faror inklusive att de handlade med droger.

Nu är det dags igen. Ungdomar hänger i Nordstan, bråkar, ställer till oreda, handlar med droger, stjäl och utsätts för allehanda faror. Media har återigen fått spatt. Nu är det marockanska papperslösa ungdomar och andra i liknande situation som uppmärksammas.

Samma mediagnäll återigen. Alltid med en viss grund, det langas droger i Nordstan och det har alltid varit så. Kommer själv ihåg hur vi hängde i Nordstan om vi nån gång missade sista bussen hem till Stenungsund som på den tiden gick omkring klockan 11 på kvällen. Blev åtskilliga gånger kontrollerad av polisen. Vi kunde både sälja och köpa hasch beroende på situation. men mest hade vi behov av att försöka sova. Vilket inte var så lätt då vakter hela tiden gick runt och körde bort folk.

En gång per decennium får media fnatt. Då är Nordstan Göteborgs värsta plats. Så har det varit sen Nordstan byggdes. Inget har blivit värre, inget har förändrats. Media överdriver de problem som finns. Skyller på nya saker. Men Nordstan kommer att förbli oförändrat oavsett medias gnäll. Ett stort inomhusköpcentrum mitt i de centrala delarna av en stad innebär vissa saker. Det kommer alltid att fungera som värmestuga för samhällets mindre framgångsrika. Det kommer alltid att dra till sig ungdomar. Det finns ingen anledning att bli hysterisk eller speciellt upprörd för det. Men. Media kommer att fortsätta bli lätt hysteriska vart tionde år. Inget kommer att förändras. Problemen kommer att vara kvar, problemen kommer att överdrivas i media.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements