Göteborgaren som blev en av Storbritanniens stora arkitekter

William Chambers

William Chambers

William Chambers (1723-1796) föddes i Göteborg och dog i London. Hans far var skotsk affärsman i Göteborg och var delägare i en firma med namnet Chambers & Pierson (Chambers & Pehrsson på svenska). Den andre delägare var William Pierson.

William Chambers slutförde sin skolgång i London efter att hans far dött år 1735. Återvände till Göteborg 1740 för att arbeta i Svenska Ostindiska Kompaniet som assistent och superkargör. Genom olika giftermål blev han när släkt med andra betydande personer i det Svenska Ostindiska Kompaniet. Han lyckades senare också bli adlig i England genom att hävda att Nordstjärneorden gjorde honom adlig i Sverige.

Han utbildade sig till arkitekt och var verksam som detta i London. Han ritade en stor mängd byggnader i London och resten av England, däribland delar av Kew Gardens (det mesta av det han ritade är rivet), Somerset House, Roehampton villa (numera Parkstead House), Hedsor House, Wick House med mera. En mycket stor del av det som han ritade är rivet.

Somerset House 1817

Somerset House 1817

I Sverige har han troligen ritat Råda säteri och gjort översiktsritningar till Partille herrgård.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements