Guillou om bokmässan – självgod och utan nutidskännedom

Jan Guillou är välkänd och bär uppenbarligen på ett stort förakt mot författare som inte är lika välkända och tjänar lika mycket som han gör. Dessutom har han uppenbarligen dålig kännedom och kunskap om dagens unga författare. På nåt annat sätt är det svårt att tolka hans magsura och arroganta uttalanden om de författare som tänker bojkotta Bokmässan i Göteborg.

All de författare som ska bojkotta är naturligtvis anhängare av yttrandefrihet och deras bojkott är självklart ett utslag av att de utnyttjar denna yttrandefrihet. Det är inte på något sätt ett angrepp på yttrandefriheten att kräva att nazister inte ska få vara med på Bokmässan. Inte heller är en bojkott ett angrepp på yttrandefriheten, men Guillou får det att låta så. Men det är helt enkelt en falsk bild vilket Göran Rosenberg beskriver bra:

På förekommen anledning vill jag påpeka att ingen som helst yttrandefrihet har kränkts av att ett antal författare, däribland jag själv, inte vill närvara på samma bokmässa som tidningen med det oskyldiga namnet Nya Tider.

Det är en tidning som med ett antal statliga presstödsmiljoner i ryggen har sin fortsatta frihet att inom lagens råmärken yttra också de mest motbjudande saker.

Det betyder inte att de i yttrandefrihetens namn har rätt att göra det i mitt vardagsrum eller i mina barnbarns klassrum eller ens på en privatdriven bokmässa. Det förra är förhoppningsvis min sak att bestämma, det senare är bokmässans.

Yttrandefriheten innebär helt enkel att alla får säga nästan vad de vill, men de får inte göra det varsomhelst. Det är upp till arrangörer av möten, demonstrationer och mässor att bestämma vem som får säga vad på deras arrangemang. Det är upp till redaktörer och ansvariga utgivare att bestämma vem som får skriva vad i deras tidningar. Jag tycker i likhet med Göran Rosenberg och de övriga 126 författarna att Bokmässan i Göteborg borde bestämma att de inte vill ge utrymme till våldsamma nazister och sådana som i praktiken är mot yttrandefriheten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

PS. Jag känner till 46 av de 127 författarna. Det är långtifrån alla. Jag anser mig ha dålig kunskap om dagens litteraturscen, men det vore förmätet av mig att därför döma ut alla som skrivit under bojkottuppropet på grund av att de är okända så som Jan Guillou gör.

Advertisements
  • Sebbe Persson

    Guillou är en överskattad författare som lever på jävligt gamla meriter (i ”forntiden” höll han på med grävande journalistik). Han försöker fortfarande göra sken av att vara nån sorts vänsterikon. Samtidigt har han tjänat miljoner på böcker med våldsförhärligande övermänniskokaraktärer som Hamilton och Arn . Han har också gottat sig i ren jävla våldspornografi i ”Blå Stjärnan”. Tror fan att Bokmässan är viktig för honom så att han kan fortsätta att dra in sina miljoner och korka upp sina förbannade årgångsviner för några 1000 spänn flaskan. Snacka om hyckleri.

    Tro inte att Guillou låter sig hindras av några jävla rassenassar till bokförläggare. Vem vet, han kanske ser fram emot ”givande” diskussioner om Übermensch med nassarna.

  • super_leggera

    Guillou skriver effektivt och är mycket nöjd med sig själv, i likhet med många inkomststarka solidaritetsexperter i sjuttioårsåldern. Han har gjort researchen bra – våldsporren är viktig för försäljningssiffrorna. Mitt eget läsande sjunker, trots bra böcker i högen på nattduksbordet. Alltså inga av Guillou.