Boscanin vilseleder i GP om våld i nära relationer

Brå:s undersökningar av dödligt våld och brottsutvecklingen i Sverige visar att det dödliga våldet mot kvinnor i nära relationer minskat kraftigt över tid. Trots det försöker Aleksandra Boscanin i GP hävda att dödligt våld mot nära relationer ökar. Dessutom påstår hon att den obefintliga ökningen beror på att det finns fler invandrare. Ett påstående som utan tvekan är rasistiskt.

Antalet fall minskade under åren 2008–2013 till att i genomsnitt 13 kvinnor dödats per år, jämfört med i snitt 17 sådana fall per år tidigare, både under 00-talet och 1990-talet. Det innebär att denna typ av dödligt våld i nära relation minskat med närmare 20 procent sedan början av 00-talet. Granskningar av det dödliga våld som anmälts åren 2014–2015 visar att denna relativt lägre nivå bestått även under de senaste åren, med 16 respektive 12 fall. Även i förhållande till 1970-talet har det dödliga våldet mot kvinnor i nära relation minskat.

Totalt under åren 1990–2001 föll 207 kvinnor offer för dödligt våld i nära relation (4,7 per år och miljon kvinnor över 14 år i befolkningen). Motsvarande siffror åren 2002–2013 var 185 offer (3,9 per år och miljon kvinnor över 14 år i befolkningen).

Med tanke på ovanstående siffror från Brå framstår Boscanins påståenden i en ledarkrönika som gränsande till ren lögn, framförallt gäller det själv siffrorna som i flera fall är mycket kraftigt överdrivna och det gäller också Aftonbladets siffror.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements