Politikernas högersväng har påverkat opinionen åt höger

Politikerna har valt att svänga åt höger i flyktingfrågan och införa en mer flykting- och invandrarfientlig politik. Detta gjorde de utan att ha stöd för det i opinionen. Med med ett års försening har nu också den allmänna opinionen svängt åt höger visar SOM-institutets stora undersökning. Detta var förutsägbart. Genom att anpassa sig till rasisternas agenda skapar politikerna mer rasism och flyktingfientlighet.

Speciellt är miljöpartiets omsvängning remarkabel. Från en mycket flyktingvänlig politik till en högervriden flyktingfientlig politik som alla andra riksdagspartier förutom Vänsterpartiet. Förutom Vänsterpartiet är det numera bara två småpartier på vänsterkanten, Socialistiska Partiet och Rättvisepartiet, samt Feministiskt Initiativ som är för en generös flyktingpolitik.

Vid den förra mätningen tyckte nästan lika många att det var ett bra förslag att ta emot färre flyktingar, som tyckte att det var ett dåligt förslag, 40 respektive 37 procent. I den senaste undersökningen som genomfördes 2016 tycker 52 procent att det är ett bra förslag och 24 procent att det är ett dåligt förslag.

Allra mest har dock Moderaternas väljare ändrat inställning. Vid förra mätningen tyckte 42 procent av dem att det var en bra idé att begränsa flyktinginvandringen. Nu är motsvarande siffra 64 procent. Det är en ökning med 22 procentenheter.

Förutom i invandrarfrågan är Sverigedemokraterna ett impopulärt parti. Även deras egna väljare anser att andra partier är bättre på allt annat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Olof Larsson

  ”Förutom i invandrarfrågan är Sverigedemokraterna ett impopulärt parti. Även deras egna väljare anser att andra partier är bättre på allt annat.”

  Det är säkert så att Sverigedemokraterna i huvudsak byggt sin position utifrån invandrarfrågan men det finns också andra aspekter där den viktigaste kanske är att man strävar efter att vara ett alternativ till ”etablissemanget”. Sedan 90-talet har såväl socialdemokrater som alliansens partier allt mer kommit att trängas i den politiska mitten. De faktiska skillnaderna mellan det reella resultatet av regeringarna Persson, Reinfeldt och Löfven är ganska marginellt även om de olika partiernas företrädare aldrig skulle erkänna det.

  Då vänsterpartiet mer strävar efter att vara en del av regeringsunderlaget än att verka som opposition uppfattar inte obetydliga väljargrupper Sverigedemokraterna, som den enda verkliga oppositionen. För de som tröttnat på ”etablissemanget”, som aldrig gör någon egentlig skillnad, är denna trötthet viktigare än olika sakfrågor.

  • super_leggera

   Härskarna i vår politiska styrapparat har redan stora delar av löntagarnas medel att röra sig med, ytterligare skattehöjningar minskar hushållens köpkraft, hotar konjunkturen och därmed politikers återval. Politikens utrymme har krympt till marginella förändringar av skatter och bidrag. Ironiskt nog har den framgångsrika socialdemokratiska skattepolitiken satt grimma på den socialdemokratiska politiken.

   Vad kan vi förvänta oss framöver? Höjda konsumtionsskatter och sänkta bidrag. På sikt kommer naturligtvis våra politiker att försöka bli entreprenörer på våra pengar, dvs ordna privat avkastning på skattepengar till sig själva. I grunden ligger egenintresse, inte ideologi, bakom vurmandet för privata företag inom vård/skola/omsorg. Vi undersåtar kan se fram mot att få betala allt dubbelt, först en gång via skatten, sen en gång till när tjänsterna vi betalat skatt till ska materialisera sig. På något märkligt sätt kommer vissa politiker att bli rika.

   Har Sverigedemokraterna något att erbjuda, förutom alla sina socialt dysfunktionella företrädares offentliga urspårningar? Sannolikt inte. Givetvis är det övriga partier som är grunden till sd´s framgångar i opinionen, men sd har samma verklighet att förhålla sig till som övriga partier, och den är inte förlåtande till sin karaktär. Kommer sd ens att kunna låsa in och exportera islamister? Tveksamt. Det kräver omfattande utrensningar i sveriges juridiska apparat, ”deep state” är fylld av ”antirasistiska” legalister, Rambergs hela kår kommer att hindra effektiv rensning bland immigranter. Bortkastade pass och multipla identiteter är här för att stanna, inrikespolis på jakt efter kriminella kommer att tvingas prioitera egenskyddet.