Ali Khan – kartlagda av GP

Den ökända familjen Alikhan med bas i Hammarkullen och Hjällbo har kartlagts av Göteborgs-Posten. Namnet skrivs omväxlande Ali Khan och Alikhan, olika familjemedlemmar använder olika former av namnet. Alla i det släktbaserade kriminella nätverket bär dock inte namnet Ali Khan och alla med namnet Ali Khan eller Alikhan är inte kriminella. Detta är viktigt att komma ihåg.

Släktens mest kände medlem är en före detta fotbollsspelaren Mohammed Ali Khan (också Muhamed Ali Khan) som dock inte är att anse som en av släktens kriminella medlemmar.

Enligt GP leds den kriminella verksamheten som berör en lång rad släktmedlemmar av en man i 60-årsåldern (född 1957). Enligt uppgifter är han imam i en moské som färmst släktmedlemmar tillhör. Hans söner anses var de som i praktiken leder verksamheten. En av hans söner är Abdelbaset Ali Khan, född 1987, som 2008 dömdes för mordet på en ung man i Gårdsten. Hör hemma i Angeredsområdet. Mordet var en hämnd för att en annan son hade blivit knivhuggen. Den som mördades hade dock inget med knivhuggningen att göra. 2009 fastställdes tingsrättens dom i hovrätten.

Den knivhuggne yngre brodern, född 1991, dömdes 2013 för misshandel och sitter för närvarande i fängelse. Förekom redan innan dess under åtta avsnitt i belastningsregistret, bland annat för flera fall av grov misshandel men även för människorov, olaga hot och rån. Hemmahörande i Angered.

Centrala i dagens brottssammanhang är också många barnbarn till den 60-årige släktpatriarken. Förutom de personer som redan nämnts, 60-åringen och hans två söner så tar GP upp nedan nämnda personer bland de kriminella i släkten

Tynnered – Frölunda

  • En man född 1977 dömdes 2015 för bland annat grov misshandel, grov fridskränkning, grov kvinnofridskränkning till tre och ett halvt års fängelse. Målsägande i ärendet var bland annat en tidigare hustru. Han är brorson till 60-åringen och bror till nedanstående två personer.
  • En yngre bror till ovanstående man, född 1990. Dömdes förra sommaren till 14 månaders fängelse för ett större kokaininnehav. Tidigare fälld för häleri, misshandel, vapenbrott, stöld, olovligt förfogande och ofredande.
  • En man som dömdes i februari i år till tre års fängelse för rån och grov utpressning mot en företagare i södra Göteborg. En av de som sitter häktad som misstänkt för delaktighet i mordet på David Isho. Tidigare fälld för ett stort antal narkotikabrott. Bror till de två ovanstående männen och född 1995.

Angered

  • En brorson till 60-åringen född 1995 dömdes 2012 för vapenbrott och narkotikabrott.
  • Ett barnbarn till 60-åringen, född 1992. Fick sin första dom 2009. Det handlade om misshandel, olaga frihetsberövande, rånförsök och övergrepp i rättssak. Efter det är hans mest dömd för olovliga körningar och narkotikabrott. Så sent som i februari 2017 dömdes han dock för stöld. Bror till nedan nämnda person.
  • Ett annat barnbarn till 60-åringen, född 1992, dömdes som 16-åring för misshandel, vållande till kroppsskada, olaga frihetsberövande, grov stöld, rånförsök och hot mot tjänsteman. Också dömd för en misshandel 2012 och en del andra brott vid andra tillfällen. Fälldes i februari för stöld. Han är bror till ovan nämnda person.
  • Fadi Khalil Ali Khan, svärson till släktledaren, född 1976 har tidigare dömts till kortare fängelsestraff för narkotikabrott. Han är också fälld för vapenbrott, olovlig körning och brukande av falsk urkund. Har åtalats för övergrepp i rättssak och domen kommer idag. Han är gift med sin kusin och alltså även brorson till släktledaren.
  • Ett barnbarn till släktledaren, född 1998, som redan som 15-åring dömdes till ungdomsvård för två fall av misshandel. Fälld för ytterligare våldsbrott sedan dess. Just nu häktad, misstänkt för grovt narkotikabrott.

Just nu är också fyra personer misstänkta för en grov misshandel och domen kommer idag. En av dem är redan nämnd och de övriga är hans son Hashem Ali Khan, född 1998, och två svågrar, Yeheia Kattan, född 1999, och Mohamed Kattan, född 1994. e tre yngre har åtalats för gov misshandel och övergrepp i rättssak.

2013 dömdes Hussein Ali Khan, född 1994, för en uppmärksammad brutal kidnappning som ägde rum 2012.  De två ovan nämnda bröderna som är tvillingar och födda 1992 lär heta Hamid Ali Khan och Khalil Ali Khan. En känd och dömd medlem i släkten är också Abdul Ali Khan från Tynnered/Frölunda. Observera dock att samma namn återkommer i släkten hela tiden. Det är nog inte på grund av överdriven vördnad som GP påstår utan att det är en tradition att äldsta sonen i en familj får namn efter farfar. Så är det exempelvis också i Grekland. Genom att samma namn återkommer hela tiden finns det därför en mängd personer som har exakt samma namn. Att en person bär ett visst namn är därför inte detsamma som att de är identiska med de personer som nämns i detta inlägg och et betyder inte att de med nödvändighet är brottslingar.

Polisen anser att ett trettiotal medlemmar i släkten kan anses vara kriminella.  Men deras inflytande och makt överdrivs i GP. De är inga superkriminella och deras brottslighet framstår ofta som helt oplanerad och förvirrad. Men de är helt klart mcyket våldsamma, hotfulla och farliga. De skrämmer och hotar folk, de är därför också allmänt avskydda I Hammarkullen och Hjällbo. De är nutidens motsvarighet till släkten Magnusson på 1970-talet. En släkt med samma typ av kriminalitet, lika impopulära och lika hotfulla och våldsamma. Att Alikhan skulle styra den undre världen i Göteborg som GP påstår är helt enkelt inte sant (för nåt år sen påstod GP att Vårvädersligan var de mäktigaste i Göteborgs undre värld så tidningen är inte seriös när det gäller sånt här). Det är helt enkelt inte den typen av släkt eller kriminellt nätverk.

De är också på olika sätt släkt med familjen Simmo, ägare av Simmo World Food AB som bedriver grossisthandel med livsmedel med lager och kontor i Kallebäck. I styrelsen för Simmo World Food sitter Ayman Abdulfattah (efternamnet skrivs också Abdul Fattah så som artisten/debattören/aktivisten Nabila Abdul Fattah gör eller Abdul-Fattah) och Hussein Simmo. Ayman Abdulfattah driver också en livsmedelsaffär på Komettorget med namnet Mini Price Livs via företaget Mini Price Sweden AB. Ingen av de i detta stycke nämnda personerna har så vitt det är känt någon som helst koppling till någon form av brottslighet.

Företaget Simmo World Foods anklagades dock år 2008 i TV-programmet Uppdrag Granskning för att utnyttja asylsökande och papperslösa. Något som helt förnekades av ansvariga på företaget.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements